BIH

SEDMICA ZA NEDJELJU Amar Arslanagić: Lice “zlatne mladeži”

Ličnost sedmice

S. DEGIRMENDŽIĆ

30.5.2015

Amar Arslanagić, bivši direktor za inozemni marketing u „Bosanlijeku“, već nekoliko dana je iza rešetaka, zbog teških optužbi za organizirani kriminal koje se na teret stavljaju njemu i još nekoliko osoba, među kojima je i njegov otac Edin, bivši dugogodišnji generalni direktor „Bosnalijeka“. Mnoge je ovo hapšenje iznenadilo baš u ovaj vakat, jer se o pronevjerama i sumnjivim radnjama u „Bosanlijeku“, koji je dugo važio za porodičnu poslovnu imperiju Arslanagića, pisalo i pričalo godinama, a niko ništa nije poduzimao. 

Moskovske striptizete

Tek u martu ove godine Amar Arslanagić pred Kantonalnim sudom u Sarajevu nepravosnažno je osuđen na godinu zatvora zbog zloupotreba i pronevjera oko 72.000 KM u „Bosnalijeku“. 

Upućene je iznenadila mizerna cifra koja je „tatinom sinu“ iz „Bosnalijeka“ stavljana na teret, jer je već tada bilo poznato da je Amar Arslanagić samo za provode, putujući po svijetu s MasterCard poslovnih kartica “Bosnalijeka”, za oko šest godina potrošio više od 1,2 miliona maraka! 

Kako je živio Arslanagićev stariji sin, svjedoči istraživanje portala „Žurnal“, koji je otkrio privatne troškove Amara Arslanagića preko leđa poreznih obveznika. 

Pariz, Moskva, Doha, Dubai, Majami, Beč, Berlin... samo su neke od destinacija gdje je Amar sebi dao oduška i „osvjetlao obraz“ svim predstavnicima „zlatne mladeži“ iz osiromašene i opljačkane BiH. 

Pokazao je Amar bezbroj puta proteklih godina da je dostojni predstavnik druge generacije porodica čiji su se očevi obogatili u ratu i nakon njega.

Tako se na račun kompanije, u koju je došao „genetskom“ linijom, Amar često provodio u jednom elitnom moskovskom striptiz klubu koji se ponosi ljepotom svojih profesionalnih plesačica. Poznatije su posjete Amara Arslanagića šoping centrima diljem svijeta nego rezultati njegovih poslovnih putovanja, za koja se ne zna jesu li doprinijela prodaji ijedne kutije „Bosanlijekovih“ lijekova. 

Tretman vlasti

Ostalo je zadokumentirano da je, primjerice, samo tokom jedne posjete prodavnici “Louis Vuitton” u Parizu Amar pazario robu za tri hiljade maraka, naravno sa službene kartice firme, a za istom karticom je posegnuo i u prodavnici satova “Saint Honore”.

Omiljena Amarova destinacija bio je i Dubai, gdje je odsjedao i provodio se u elitnim hotelima “Grosvernor House”, potom u hotelu koji nosi ime poznatog dizajnera Armanija, te Otoku palmi u Dubaiju. Novinari „Žurnala“ izračunali su da je za samo dva dana u Dubaiju Amar potrošio oko 19 prosječnih bh. plaća! 

To je samo djelić troškova i užitaka koje je Amar Arslanagić ostvario na račun firme na čijem je čelu bio njegov otac. 

Čekajući krajnji ishod još jednog pompeznog hapšenja u BiH, časni građani ove zemlje, ipak, s podozrenjem gledaju na razvoj situacije i pitaju se šta da očekuju i kako će vlasti tretirati ovu „poznatu porodicu“, kada sve čine da što duže ugode jednom od najokorjelijih ubica i kriminalaca u državi, već drugi mjesec držeći ga u pritvorskoj jedinici Suda BiH, umjesto da ga upute na izdržavanje 40-godišnje zatvorske kazne. 

Šta je sa stranačkim kasama

Šta je sve od imovine, među kojom su luksuzne vile s bazenima, stanovi i automobili koje ovaj „zlatni dječak“ ima u BiH i Sjedinjenim Američkim Državama, a koja se procjenjuje na nekoliko miliona maraka, kupljeno na štetu građana i države BiH valjda će otkriti eventualni sudski postupak koji se očekuje u ovom slučaju. 

No, ostaje gorki okus u ustima običnih građana koji se pitaju zašto se enormnim bogaćenjem Arslanagića na račun „Bosnalijeka“ i države vlasti nisu bavile ranije i je li dio novca koji je išao njihovim kanalima završavao u stranačkim kasama?