VIJESTI

BiH među najlošijim zemljama na svijetu po oralnom zdravlju stanovništva

Banja Luka domaćin 19. sekcijskog sastanka Oralnih hirurga BiH

M. Ke.

30.5.2015

Banja Luka je danas domaćin održavanaj 19. sekcijskog sastanka Oralnih hirurga Federacije BiH sa međunarodnim učešćem koji se održava pod pokroviteljstvom Sekcije za orlanu hirurgiju FBiH i Društva specijalista doktora stomatologije RS.

Današnjem skupu prisustvuju stomatolozi iz cijele BiH, glavni predavači su šef Katedre za oralnu hirurgiju Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Samir Prohić i predsjednik Društva oralnih hirurga i implantologa RS Aleksandar Stajić, uz uvodničara uglednog sarajevskog oralnog hirurga i predsjednik Sekcije oralnih hirurga u FBiH dr Esada Asotića i predavača iz zamalja regiona.

Govoreći na temu oralne hirurgije, dentalne implantologije i opšte stomatologije, Prohić je istakao da se BiH svrstava zajedno sa najnerazvijenim zemljama svijeta u isti rang kada je riječ o oralnom zdravlju stanovništva.

- Cilj ovog skupa je uputiti nekoliko poruka, a najbitnija je da kolege iz regiona i Sarajeva osvježimo sa novim saznanjima. Kolege koje svakodnevno rade u nekim svojim stomatološkim praksama nemaju dovoljno vremena da čitaju internet i prate nova zbivanja, a mi iz akademske zjednice smo dužni da ih redovno obavještavamo o novim dostignućima i tehnikama, kazao je Prohić.

Prema Stajićevim riječima, glavni problem, kada je riječ o oralnom zdravlju stanovništva u BiH je preventiva na kojoj bi i država sistemski trebalo više da poradi.

- Mi se trudimo da pojasnimo pacijentima koliko je preventiva bitna. Kad dođe do bolesti tada je već kasno. Država treba poraditi kroz određene radionice, seminare, prezentacije i kampanje da se podigne svijest građava o važnosti preventive koja je najjeftinija, rekao je Stajić.

Značaj ovakvih skupova ogleda se u tome što stomatolozi iz svih dijelova BiH razmjenjuju međusobna iskustva, a samim tim i građani na svakom dijelu naše zemlje imaju bolju i jednaku oralnu zdravstvenu zaštitu, stava je dekan sarajevskog Stomatološkog fakulteta, Sead Redžepagić.

- Na ovim skupovima spomene sve ono što je novo u struci, zatim se razmijene iskustva sa proizvođačima opreme i materijala i kolege kroz predavanja nas upoznaju sa stanjem na tržištu u smilu tehnologija, odnosno od profesora saznaju kako se te tehnologije primjenjuju i razmjenjuju iskustva u smislu davanja adekvatne terpaije pacijentima, pojasnio je Redžepagić.