NOGOMET

Završni čin bordo kluba

DERBI KOLA Sarajevo na Koševu dočekuje Slobodu u meču vrijednom titule

A. MIZDRAK - E. MUHAREMAGIĆ

30.5.2015

Fudbalski klub Sarajevo, nakon osam godina čekanja, stigao je pred vrata raja. Pred izabranicima trenera Dženana Uščuplića još je samo posljednjih 90 minuta.

Potrebno je da Sarajevo danas (17 sati) na Koševu savlada Slobodu u posljednjem činu Premijer lige Bosne i Hercegovine i trofej namijenjen prvaku naše zemlje naći će se u vitrinama u Titovoj 38b. Istina, u slučaju remija ili poraza, Sarajevo može do trofeja ukoliko Željezničar ne pobijedi Čelik, ali o takvom scenariju niko na Koševu ne razmišlja.

Velika čast

Muški, hrabro i odvažno iz Sarajeva najavljuju ulazak u meč koji donosi titulu, možda nikad vredniju u historiji kluba s obzirom na dugogodišnji post.

- Spremni smo 100 posto, kako psihički, tako i fizički. Imamo tri-četiri varijante za ovu utakmicu. Očekujem tvrdu i neizvjesnu utakmicu. Nadam se da ćemo pred svojim navijačima, koji nisu naš 12. nego 14. igrač, naći put do gola. Velika mi je čast biti dio Sarajeva, dijeli me još 90 minuta od ostvarenja sna. Igramo na svom stadionu, znamo šta nas očekuje ukoliko pobijedimo. Ono što kao igrač nisam napravio, želim uraditi kao trener - kazao je Uščuplić.

Nogometaši Sarajeva Amer Bekić, Krste Velkoski, Samir Radovac i Gojko Cimirot optimisti su i nadaju se toliko željenoj tituli.

- Ponikao sam u Slobodi, poznajem igrače i znam da neće biti lagano. Ipak, sve zavisi i od nas i trebamo gledati sebe. Uz veliku podršku navijača, na kraju ćemo slaviti - kazao je Bekić.

Na tribinama našeg najvećeg stadiona naći će se i gazda kluba s Koševa, malezijskog milijardera Vinsent Tan (Vincent). Za igrače će to biti dodatni motvi.

- Sve osim pobjede je propast. Došli smo u šansu da nakon osam godina osvojimo titulu i mislim da trebamo obradovati sve one koji navijaju za Sarajevo. Sigurno je da je dolazak Tana veliki motiv i trebamo se dodatno dokazati - rekao je Radovac.

Velkoski i Cimirot također su uvjereni u pobjedu i osvajanje titule, a obojica su pozvala navijače da dođu u što većem broju. Inače, na Koševu se danas očekuje 25.000 navijača Sarajeva.

S druge strane, Sloboda na Koševo stiže oslabljena, ali bez rezultatskog imperativa. Tuzlake predvodi Husref Musemić, koji je, kao igrač i trener, osvajao titulu sa Sarajevom. 

Posebne emocije

- Da se razumijemo, i kod mene se bude posebne emocije, koje su pojačane uoči ove utakmice. Sarajevo je favorit u ovom susretu, i to zbog više razloga - igraju u dobroj formi, imaju veliki fond kvalitetnih igrača i favoriti su za titulu. Imat će ogromnu podršku s tribina, a mi ćemo pokušati parirati. Mali je broj igrača Slobode koji su imali priliku igrati pred 20 i više hiljada gledalaca. 

I zato kažem da će ova utakmica biti posebna za njih, da osjete dobru i kvalitetnu atmosferu na Koševu. To je svojevrstan izazov za igrače Slobode - rekao je Musemić.

Sarajevo - Sloboda

SARAJEVO. Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase". Sudija: Dragan Petrović (Banja Luka). Pomoćnici: Senad Ibrišimbegović (Travnik) i Momir Širko (Banja Luka). Delegat: Radika Marić (Bijeljina). Početak: 17 sati. 

SARAJEVO: Delač, Berberović, Puzigaća, Tatomirović, Kovačević, Cimirot, Radovac, Stojčev, Velkoski, Benko, Bilbija (Okić). Trener: Dženan Uščuplić.

Nedostaju: Duljević, Purić, Alispahić (povrede).

SLOBODA: Pirić, Efendić, Ivetić, Moranjkić, Salihović, Sarić, Čolović, Pršeš, Zeba, Bekić, Krpić. Trener: Husref Musemić.

Nedostaju: Kiso, Mehmedagić, Ahmetović (kartoni), Zrnanović, Radovanović, Mehanović (povrede), Mujić (porodični problemi).