GLOBUS

Održani antiislamski protesti ispred džamije u Phoenixu

Neki od demonstranata bili naoružani

A.U.

30.5.2015

Više od 200 demontranata, od kojih su neki bili naoružani, okupili su se ispred džamije u Phoenixu, Sjedinjene Američke Države, demonstrirajući protiv islama i muslimana.

Protest je imao za cilj provociranje muslimana u tom gradu, a održan je sumrak, kada se muslimani okupljaju u džamiji na četvrtom namazu dana.

Oko 250 osoba ubrzo se skupilo protestirajući protiv islamofoba uzvikujući slogane „nacisti, idite kući“. U jednom trenutku situacija je došla blizu eskalacije, no policija je smirila demontrante korišteći suzavac.

Anti-islamske proteste organizovao je ratni veteran iz Iraka Jon Ritzheimer koji je na internet postavljao slike u majicama sa uvredljivim natpisima za muslimane.

„Ovo je odgovor na nedavni napad u Teksasu“, napisao je na Facebook stranici koja je objavila događaj.

Ova džamija je izabrana za mjesto protesta zato što su se tu molila dva napadača, koja su ubijena u nedavnom napadu u Teksasu.

Foto: AFP

Proislamski demonstrant drži znak koji pokazuje na islamofoba uz natpis "glupi fanatik"

Više od deset osoba u vojnoj odjeći, koji su bili među anti-islamskim demonstrantima, imalo je poluautomatsko oružje.

Nakon napada radikalnih islamista u Evropi i svijetu, došlo je do porasta amti-islamskog osjećaja u SAD-u.

Uprava džamije u Phoenixu osudila je svako nasilje radikalnih islamista, te su prošle godine održali i nekoliko propovijedi u kojima je imam kritikovao grupe poput Al Kaide, Boko Harama i takozvane Islamske države.

Također, predsjednik islamskog centra apelovao je na vjernike da se ne sukobljavaju sa demonstrantima.

„Mormao podsjetiti sebe da zlu ne uzvraćamo zlom, već sa milošću i dobrotom“, rekao je predsjednik Usama Shami tokom jučerašnje džume.

Profesor religija na Luther univerzitetu u Ajovi Todd Green, koji proučava islamofobiju, kazao je da su brutalni akti počinjeni od strane IS-a obojili mišljenje o islamu kod mnogih Amerikanaca.

„Skoro dvije trećine Amerikanaca ne poznaje muslimana. Ono što poznaju su IS, Al Kaida i Charlie Hebdo“, kazao je Green.