KOLUMNE

Hajmo ispočetka

Komentar dana

Autor:Fahir KARALIĆ

30.5.2015

Skoro osam mjeseci prošlo je od izbora. Potrošene su stotine sati pregovora političkih stranaka koje danas čine većinu na svim nivoima u BiH, danima su mrcvareni bh. građani čas napretkom, čas novom svađom... Danas smo skoro pa na početku. 

Opozicija u RS sve je bliže svom cilju da skine skalp Miloradu Dodiku i koaliciji okupljenoj oko SNSD-a. U Vladi Federacije ništa ne funkcionira. Ono nekoliko puta što su se sastali, ispostavilo se da je bolje da nisu. Osim svađe ništa nisu uradili. 

Državni nivo za sada je stabilan. No, pitanje je dana kada će se previranja s federalnog odraziti i na državni nivo, pa da, kako narod kaže, ode sve u helać. 

Iskusni i razumni poznavaoci političkih prilika u BiH od početka su upozoravali da se pogrešno krenulo u proces formiranja vlasti te da to ni do čega dobrog neće dovesti. Nasilu je skrpljena većina, napravile su se neprirodne koalicije, bez ikakvih konkretnih programa i ideja, tek tako da se napravi kakva-takva vlast. 

To nas je i dovelo do toga da smo izgubili osam mjeseci u političkim nadmudrivanjima, koja će, prema svemu sudeći, neslavno završiti priznavanjem poraza i revolucionarnom idejom, koja se dala naslutiti na staru: Hajmo ispočetka. 

Mnogi će reći: Bolje nakon osam mjeseci shvatiti da je brak pogrešan nego nakon godinu. U pravu su, ali samo ako iz osam izgubljenih mjeseci izvuku pouku kako treba raditi, ako shvate da vlast ne postoji samo zbog vladanja nego zbog građana. Tada bi im Bosanci i Hercegovci možda i mogli oprostiti što su im uzeli osam mjeseci života.