REGION

ZAGREB Veterani napustili Markov trg

Vraćaju se u Savsku ulicu

Srna

29.5.2015

Hrvatski veterani napustili su Markov trg gdje se nalazi zgrada Vlade i vraćaju se u Savsku ulicu, gdje protestuju mjesecima.

Oni navode da vjeruju da će se u ponedjeljak, 1. juna, sastati sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji je obećao da će primiti njih i članove njihovih porodica, prenose mediji.

Milanović je danas pozvao ratne veterane da u ponedjeljak dođu u Vladu na razgovor, ali da prije toga napuste Markov trg. On je rekao da političku odgovornost za ovo što se događa snosi HDZ.

Hrvatska policija sukobila se danas u Zagrebu sa ratnim veteranima, koji su probili policijski kordon kod Markovog trga, gdje se nalazi sjedište Vlade.

Riječ je o grupi od 200 veterana, koji su danas iz Savske ulice krenuli ka crkvi Svetog Marka u kojoj se od sinoć nalaze njihove kolege.

Oni su se, uz obezbjeđenje policije, kretali ulicama Zagreba, noseći državnu i zastave vojnih jedinice, te pjevajući pjesme, među kojima i ustašku "Evo zore, evo dana...".

Hrvatski veterani već mjesecima protestuju ispred resornog ministarstva, zahtijevajući ostavku ministra Predraga Matića.