BIH

Sastanak direktora Direkcije i atašea za sigurnost Ambasade SAD u BiH

Tema bila obuka koju su protekle sedmice održali pripadnici američkih marinaca

N. K.

29.5.2015

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić sastao se danas sa atašeom za sigurnost Ambasade SAD u BiH Kevinom Murphyijem.

Tema današnjeg sastanka bila je obuka koju su protekle sedmice održali pripadnici američkih marinaca za pripadnike policijskih agencija u BiH. Službenici Direkcije su imali čast da sudjeluju i uspješno okončaju sedmodnevni program sigurnosne obuke, koja je podrazumijevala taktičko-pokazne vježbe, trening streljačkih sposobnosti, kao i razmijenu iskustava i taktika koje službenici primjenjuju u SAD-u i BiH.

Murphy je istakao da je obuka između ostalog imala i za cilj ojačati međusobnu saradnju, kako bi službenici bili što spremniji za nove sigurnosne izazove. Vježbu je ocijenio iznimno uspješnom sa profesionalnim angažmanom svih sudionika.

Tokom sastanka direktor Vilić je upoznao gosta sa trenutnim aktivnostima, koje Direkcija provodi iz svoje nadležnosti, sa posebnim naglaskom na sigurnosnu pripremu važnih događaja u BiH, posjete pape Franje Sarajevu i obilježavanje 20. obljetnice genocida u Srebrenici. Ukratko je prezentirao mjere i aktivnosti koje se poduzimaju, a koje teku planiranom dinamikom uz blisku saradnju uključenih agencija, saopšteno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.