BIH

SLUČAJ BOSNALIJEK Organizirali 30 koktela dnevno, kafu plaćali 4 KM!?

Ročište za razmatranje prijedloga za određivanje pritvora

Am. KOVAČ

29.5.2015

Pred sudijom za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu Huseinom Delalićem završeno je ročište za razmatranje prijedloga Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje pritvora osumnjičenima Edinu Arslanagiću, Šefiku Handžiću, Hasanu Šepi, Amaru Arslanagiću, Bojanu Kebeu, Samiru Telibečireviću, Aidi Selvić, Izetu Arslanagiću i Jasminu Šepi.

Tužilaštvo KS je zatražilo da se za Edinom Arslanagićem i Bojan Kebeom, koji su trenutno nedostupni pravosudnim organima BiH, raspiše međunarodna potjernica, a da se ostalim osumnjičenim odredi pritvor. Arslanagić se trenutno nalazi u SAD-u, a Kebea u Sloveniji.

Branioci osumnjičenih su, pak, tražili da se ne prihvati prijedlog Tužilaštva KS za određivanje pritvora, te da se njihovi klijenti puste da se brane sa slobode, a da im se izreknu mjere zabrane.

Odluka će im biti određen pritvor ili ne, te da li će za Edinom Arslanagićem i Bojan Kebeom biti raspisana međunarodna potjernica bit će, kako nam je kazao sudija Delalić, poznata noćas ili ujutru. 

Štetni ugovori

Sudiji Delaliću i braniocima osumnjičenih dostavljen je prijedlog za određivanje pritvora na 60 stranica, i CD na kojem se nalazi 1.807 stranica dokaznog materijala.

Tužioci Sead Kreštalica, Sanin Bogunić i Sabina Sarajlija danas su ukratko prezentirali za koja krivična djela se uhapšeni sumnjiče.

- Tužilaštvo u cijelosti ostaje kod krivičnih djela za koja se sumnjiči ova organizirana grupa koja je formirana radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi 2002. godine, a krivična djela je činila do 2012. godine. Grupom je rukovodio Edin Arslanagić – kazao je tužilac Kreštalica, te pojasnio ulogu svih ostalih iz ove grupe, a koji su počinili krivična djela organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, porezna utaja, krivotvorenje službene isprave, sklapanje štetnog ugovora, a kao uposlenici firme "Bosnalijek" dd Sarajevo, "Brštanica" doo Sarajevo i "Carpe Diem“ Sarajevo. Oni se sumnjiče da su oštetili Bosnalijek, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose u novcu.

Tužilac Bogunić je pojasnio kako su koristeći usluge firma "Brštanica", na čijem čelu je bio Hasan Šepo, dogovarani ugovori štetni za “Bosnalijek”.

Naime, radnici "Bosnalijeka", prema internim aktima, nisu primali naknadu za topli obrok, već su imali pravo na ishranu u restoranu društva. Tu uslugu za zaposlenike "Bosnalijeka" pružala je firma Brštanica d.o.o. iz Sarajeva.

- Radnici su imali pravo na dvije kafe dnevno da popiju, a za jednu kafu “Bosnalijeku” ispostavljana je faktura u iznosu od četiri KM. Iako prema riječima uposlenika firma je imala jednom godišnje koktel, a koji je trajao dva dana i to 10. i 11. januara, a na fakturama koje je ispostavila, “Brštanica” je navodno organizirala firmi “Bosnalijek” 65.116 koktela ili 30 koktela po danu – pojasnio je Bogunić.

On je dodao i da je Amar Arslanagić potpisivao štetne i fiktivne ugovore sa konsultantima mada je teško pronaći dokaze da su za ovu kompaniju uradili bilo kakav posao. Ugovori sa konsultantima su potpisivani i u zemljama u koje "Bosnalijek" nije uopće izvozio svoje proizvode. Tužilac Bogunić je naveo dva slučaja u kojima je konsultantima isplaćeno i po 200.000 eura.

Htio napustiti BiH

Tužiteljica Sarajlija je obrazložila razloge zbog kojih osumnjičenima koji su kriminalnim radnjama stekli višemilionsko bogatstvo treba da se odredi pritvor.

Tužioci su dodali da je Amar Arslanagić nedavno podnio zahtjev za iznošenje 30 skupocjenih umjetničkih slika iz BiH, a radi trajnog iseljenja u SAD čije državljanstvo ima, te je za njega kao jedan od razloga za određivanje pritvora navedeno i bojazan od bjekstva.

Branioci osumnjičenih su kazali da Tužilaštvo KS vrši istragu već sedam godina u ovom predmetu te da žele na taj način prezentovati javnosti kako "nešto rade". Istakli su da se svi njihovi dokazi temelje na izjavama iz 2013. i 2014. godine, a samo je jedna izjava iz 2015. godine.

- Tužilaštvo nije dobro interpretiralo izjave i sve se svodi na temelju priče 'rekla-kazala - istakli su advokati.

Edina Rešidović, braniteljica Edina Arslanagića, kazala je kako on uopće nije u bjekstvu, kako se to pokušava prezentovati, već da se on nalazi u SAD-u gdje je otišao sa suprugom, jer mu sin treba dobiti bebu. Naglasila je kako se Edin vraća u nedjelju u BiH i da nema potrebe da se za njim raspiše međunarodna potjernica.

Podsjećamo, oni su osumnjičeni u akciji "Buyer" da su kao organizovana grupa u periodu od 2002. do 2012.godine počinili krivična djela organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, porezna utaja, krivotvorenje službene isprave, sklapanje štetnog ugovora, a kao uposlenici firme "Bosnalijek" dd Sarajevo, "Brštanica" doo Sarajevo i "Carpe Diem“ Sarajevo, te na ovaj način oštetili Bosnalijek dd Sarajevo, budžet Federacije i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose u novcu. 

Kako smo već pisali Edin Arslanagić je bio dugogodišnji generalni direktor "Bosnalijeka", a njegov sin Amar Arslanagić, je također bivši direktor u "Bosnalijeku“.