BIH

Wigemark: Sporazum o stabilizaciji okvir za iskorak ka reformama

Bih - EU

Srna

29.5.2015

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas u Sarajevu da će stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU dati okvir koji omogućava BiH ozbiljne iskorake i rad u pravcu potrebnih reformi.

U obraćanju novinarima, nakon sastanka sa članovima kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Wigemark je kao ključne naveo ekonomske i reforme u sistemu socijalne zaštite, te one koje se odnose na vladavinu prava.

Ocijenivši da mnogi u BiH žele da vide konkretan napredak u odnosima BiH i EU, Wigemark je naglasio da će neophodne reforme morati da budu u skladu sa standardima EU.

- Parlamentarna skupština ima važnu ulogu u usklađivanju zakonodavstva sa pravnom nasljeđem EU, ali i u smislu obezbjeđenja odgovornosti izvršne vlasti, u konkretnom slučaju Savjeta ministara, u odgovoru na potrebe građana, poručio je Wigemark .

Specijalni predstavnik EU obećao je pomoć BiH da sprovede reforme.

Podsjećajući da u ponedjeljak, 1. juna, stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak rekao je da je na sastanku konstatovana potreba još jača saradnje BiH i Evropske komisije.

- Danas smo obećali da ćemo vrlo brzo ići ka ratifikovanju Okvirnog sporazuma kako bismo mogli što bolje iskoristiti sredstva koja će nam biti na raspolaganju po stupanju na snagu ovog sporazuma, izjavio je Čolak.

On je dodao da BiH i njene institucije očekuje dosta posla - paket ozbiljnih socijalno-ekonomskih reformi, zaživljavanje pravne države i vladavine prava, te izborno zakonodavstvo.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik DŽaferović rekao je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predviđa da parlament BiH i Evropski parlament imaju stalni parlamentarni odbor.

- Odbor će zasjedati već jesenas. BiH već od 1. juna mora imati definisano pitanje tog odbora. Postoje razne ideje kako ćemo mi popuniti taj odbor, da to bude parlamentarna komisija za evropske integracije ili neki drugi način, ali o tome ćemo već iduće sedmice razgovarati u parlamentu BiH, naveo je Džaferović.

On je dodao da je na današnjem sastanku iskazano veliko interesovanje EU i želja da se pomogne BiH.