BIH

Radnici obeshrabljeni Vladinom odlukom za TTU Tuzla

Održana Kantonalna skupština

Autor:M. Ah.

29.5.2015

Sindikat metalaca Tuzlanskog kantona sa predstavnicima Sindikata radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla, danas su održali Kantonalnu skupštinu zbog odluke Kantonalne Vlade da TTU neće ući u proces finansijske konsolidacije, nego da slijedi put stečaja.

- Ova odluka Vlade je obeshrabrila sve radnike. Vlada nema odgovora na koji način će da zbrine radnike TTU-a, jer radnici imaju nepovezanih 18 godina radnog staža - kazao je Mešan Vildić, predsjednik Sindikata metalaca Tuzlanskog kantona.

Istakao je da radnike najviše obeshrabruje to što je samo u zadnje dvije godine ugašeno sedam privrednih društava na području ovog Kantona.

- Ona politička predizborna priča da će se otvoriti na stotinu hiljada novih radnih mjesta, a ustvari će otvoriti ta mjesta na ulicama, jer se Vlada bavi samo sobom. Zato smo donijeli odluku da je radnicima preostao samo izlazak na ulicu, gdje će TTU već u ponedjeljak, 1. juna, krenuti u proteste - podvukao je Vildić.

Poručio je da će se u narednom periodu baviti generalnom odlukom da sve firme metaloprerađivačke industrije krenu u zajedničke proteste.