BIH

Zastupnici SBB-a napustili sjednicu Skupštine HNK

Nakon dvosatnog čekanja na usaglašavanja dnevnog reda

Autor:M. H.

29.5.2015

Sjednica Skupština HNK koja je trebala započeti u 10 sati, počela je danas s dva sata zakašnjenja zbog nesuglasica oko usaglašavanja dnevnog reda.

Nesuglasice su nastale nakon što su pojedini zastupnici predložili da se u dnevni red uvrste nove tačke, a između ostalog i odluka o dopuni odluke o prijenosu na Vladu HNK vršenja osnivačkih i suosnivačkih prava nad Univerzitetom "Džemal Bijedić" i mostarskim Sveučilištem, koja se odnosila na zakonske obaveze u procesu integracije na ovim ustanovama.

Zbog dvosatnog čekanja na usaglašavanje dnevnog reda tri zastupnika SBB-a u Skupštini napustila su sjednicu prije njenog početka.

- Sve političke stranke su imale neke dodatke međutim Kolegij Skupštine je trebao dnevni red ranije da usaglasi i da kao takav dođe na Skupštinu, da ga ne bi mijenjali uoči sjednice. Ovakvo ponašanje je neozbiljno u trenutku kada Skupština sjednicu nije održala već dva mjeseca i kada ovaj kanton već osam mjeseci još nije imenovao Vladu - kazao je zastupnik SBB-a Osman Macić.

Iako su zastupnici na početku sjednice prihvatili i u dnevni red uvrstili spornu odluku, ona je nakon dvosatnog zasijedanja, na prijedlog Kolegija Skupštine, skinuta s dnevnog reda. Na sjednici Skupštine zastupnici su danas usvojili Nacrt zakona o trgovini HNK, Zakon o tržišnoj inspekciji u HNK, te Zakon o izmjenama i dopunama zakona o sudskim taksama s tarifom HNK.

Na sjednici Skupštine izvršena je i verifikacija mandata zastupnika SDA Ramiza Fajića.

Sjednica Skupštine HNK još traje.