REGION

Glogoški pozvao policiju da se priključi demonstrantima i otkaže poslušnost

Branitelji pokušali probiti policijski koridor

Fena

29.5.2015

Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine Đuro Glogoški pozvao je poslijepodne na Markovu trgu policiju, koja osigurava trg da se priključe demonstrantima i otkažu poslušnost "onima koji su im dali zapovjed da krenu na hrvatske branitelje".

"Hrvatska policijo, obraćaju vam se hrvatski branitelji, 100 postotni hrvatski ratni vojni invalidi. Pozivimao vas da otkažete poslušnost onima koji su vam dali zapovjed da krenete na hrvatske branitelje i hrvatske ratne vojne invalide, a koji sjede u svojim uredima. Molimo vas nemojte da hrvatske majke moraju ponovno plakati kao što su plakale 90-ih zbog agresora. Vi niste agresori vi ste hrvatska policija. Otkažite poslušnost vašima koji su vam dali zapovjed da se pusti krv na Trgu sv. Marka. Nemojte da hrvatske majke ponovno plaču, ovaj put zbog hrvatskih policajaca. Učinite taj korak, priključite se hrvatskim braniteljima", poručio je Glogoški policiji što su okupljeni branitelji popratili pljeskom.

U izjavi novinarima Glogoški je kazao da će, ako hrvatski premijer Zoran Milanović odbije njihove zahtjeve, ostati na pozicijama na kojima jesu te i nadalje tražiti razgovore.

Tražimo razgovor i nadalje, unatoč svemu što se događa, rekao je Glogoški. Upitan što ako premijer u razgovoru s njima odbije njihove  zahtjeve, Glogoški je rekao da će razgovorati pa će vidjeti što biti.

Upitan zašto se premijer "nikako ne javlja", Glogoški je rekao da je to teško reći, a netko od okupljenih branitelja dometnuo je da se  premijer nije javljao "ni 1991".

Glogoški je rekao da je ministar branitelja Predrag Matić bio kod njih s ultimatumom da odu iz crkve, da razmontiraju šator, da odu  svojim kućama i da će ih u ponedjeljak primiti predsjednik Vlade.

Upitan zašto bi građani trebali suosjećati s hrvatskim braniteljima, Glogoški je odgovorio da nisu to ni tražili od onih koji ne suosjećaju.

Rekao je da su išli prijaviti skup, ali da im je policija rekla da ga danas ne mogu zaprimiti prijavu te da će je zaprimiti tek u nedjelju.

Na Markovu trgu i u poslijepodnevnim satima zabilježeni su pokušaji proboja policijskog koridora, no pristup crkvi sv. Marka više nije  ograničen i u nju se može slobodno ući.