BIH

Tužilaštvo ZDK: Prošle godine ostvareni bolji rezultati u odnosu na 2013. godinu

Upriličena konferencija za medije

D. PAŠALIĆ

29.5.2015

Danas je u prostorijama Kantonalnog tužilaštva u Zenici upriličena konferencija za medije na kojoj je predstavljen izvještaj o radu ovog Tužilaštva za prethodnu godinu.

- Kantonalno tužilaštvo Zenica u prethodnoj godini ostvarilo je kolektivnu normu sa 110,75 posto, a kvalitet tužiteljskih odluka je 94 posto- kazala je glavna tužiteljica Vesna Kaknjo. 

Iako ova pravosudna institucija, zbog nedostatka finansijskih sredstava, nije kadrovski popunjena sa neophodnim broje tužilaca, tokom 2014. godine postignuti su bolji rezultati u odnosu na 2013. Tako je na kraju prošle godine bilo više riješenih prijava za 5 posto, a povećan je i broj rješenih prijava za 14 posto.

Na konferenciji su se još obratili i zamjenica glavne tužiteljice Vesna Kaknjo i Redžo Delić, šef Odjela za ratne zločine i privredni kriminal.

- Prethodne godine došlo je do smanjenja krivičnih djela općeg kriminaliteta i djela protiv života i tijela, dok je zabilježen porast djela protiv spolne slobode i krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa - istakla je Kaknjo.

Šef Odjela za ratne zločine i privredni kriminal ukazao je kako je tokom 2014. godine doneseno pet optužnica u predmetima ratnih zločina, kao i da je za pet lica donesena osuđujuća presuda. 

Istaknuto je da Kantonalno tužilaštvo Zenica priprema i formiranje posebnog odjela za maloljetnička krivična djela, međutim realizaciju za sada otežavaju prostorna ograničenja.