VIJESTI

Kratkotrajno povećana emisija prašine iz Arcelotmittala

Zagađenje zraka u Zenici

Fena

29.5.2015

Zbog radova na uređajima za otprašivanje u pogonu Visoka peć, zeničke kompanije ArcelorMittal, danas je došlo do polusatnog pojačanog izbacivanja prašine u atmosferu u tehnološkoj zoni ove kompanije. 

Naime, tokom procesa tehničkog ugađanja, balansiranja, trećeg ventilatora elektro filtera, koji je instaliran kao rezervni u slučaju kvara jednog od dva radna ventilatora na ovom postrojenju, izvršena je proba istovremenog rada sva tri uređaja u isto vrijeme. 

Ova emisija trajala je oko 30 minuta, a u tom periodu tehnički tim Visoke peći poduzeo je sve mjere kako bi se ove emisije smanjile što je više moguće.

- Budući da je za normalan rad otprašivanja bunkerske estakade dovoljan rad dva ventilatora, a da je za potrebe balansiranja na kratko vrijeme morao biti uključen i treći ventilator, njegovim uključivanjem došlo je do stvaranja većeg potpritiska u sistemu koji je uzrokovao odsisavanje ulaznih sirovina s trakastih transportera, kao i nataloženih praškastih materija u cjevovod trećeg ventilatora i njihovo izbacivanje u atmosferu - saopćeno je iz kompanije ArcellorMittal.

Trenutno stanje na ovom sistemu je u potpunosti normalizirano, a pojačana emisija prašine nije puno narušila atmosferu na gradskom području, zbog južnog strujanja zraka.