REGION

Optužnica protiv četvero liječnika u Crnoj Gori

zbog infekcije četiri i smrti jedne bebe u bijelopoljskoj Općoj bolnici

Fena

29.5.2015

Više državno tužiteljstvo u Bijelom Polju podiglo je u petak optužnicu protiv četvero liječnika zbog infekcije četiri i smrti jedne bebe u bijelopoljskoj Općoj bolnici u studenom prošle godine, priopćilo je Tužilaštvo.

Optužnica je podignuta protiv liječnika Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević, kojima se na teret stavlja izvršenje teškog dijela protiv zdravlja ljudi u svezi kaznenog dijela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, za što je propisana kazna zatvora od dvije do 12 godina.

U priopćenju Tužiteljstva se, između ostalog, navodi kako Jeremić nije postupio u skladu s propisima i nije obrazovao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija, kao i da su on, Puletić i Tahirović prekršili propise i time što nisu poduzeli odgovarajuće higijenske mjere na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju.

Pored toga, okrivljeni liječnici nisu nalagali uzimanje briseva s radnih površina, uređaja, opreme i sanitetskog materijala, kao i sanitarnu kontrolu zaposlenih na odjeljenjima.

Cimbaljević, kako navodi Tužiteljstvo, kao liječnik specijalist pedijatrije, nije postupala u skladu s propisima, zato što nakon prijema dvoje novorođenčadi i sumnje, a kasnije i postavljanja dijagnoze opasne zarazne bolesti, to nije prijavila, javlja Tanjug. 

"Zbog neprijavljivana pojave neonatalne sepse nastavljen je rad na Odjeljenju za neonatologiju na koje su kasnije primljena još tri novorođenčeta koja su se, također, razboljela od opasne zarazne bolesti. Uslijed uspostavljanja dijagnoze neonatalne sepse kod jednog novorođenčeta nastupila je smrt u Kliničkom centru Crne Gore, gdje su novorođenčad bila upućena na dalje liječenje, priopćeno je iz Tužiteljstva.

U Kliničkom centru je od 3. do 13. studenoga primljeno petoro novorođenčadi s infekcijom dobivenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo 11. studenoga, nakon čega je i pokrenuta istraga o uzrocima infekcija.