REGION

Milanović: Spreman sam na dijalog s braniteljima, ali ne na ultimatume

Razgovarao sa predsjednicom Grabar-Kitarović

Fena

29.5.2015

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović izjavio je u petak da je spreman na dijalog s braniteljima u ponedjeljak u Banskim dvorima, ali ne pristaje na ultimatume, te je poručio da se moraju poštivati državne institucije.

"Mogu pozvati gospodu koji ih predstavljaju, bez ikakvih posebnih uvjeta, da za nekoliko dana, ali ne danas, iz niza razloga, porazgovaramo opet u Vladi", kazao je Milanović dodavši kako sastanak može biti u ponedjeljak, ali se prethodno trebaju smiriti tenzije.

Rekao je kako dopušta mogućnost da mu je nešto promaknulo u prethodnim razgovorima s vođom braniteljskih prosvjeda Đurom Glogoškim, kao i u nedavnom razgovoru s čelnicima prosvjednika u Okučanima.

"Jučer se dogodilo što se dogodilo, ja na to u ovom trenutku nemam nikakvog utjecaja, hrvatska policija i redarstvenici provode zakone i svi oni koji su svjesno odlučili prekršiti zakone, moraju biti svjesni da se taj zakon na njih mora primijeniti", kazao je Milanović.

"Suosjećam s braniteljima, ali ne volim prijetnje, ucjene i ultimatume. To neće proći, nikada. Odgovornost za ovo što se događa  nije ni moja ni ministara Freda Matića i Ante Kotromanovića. Politička odgovornost za ovo je u HDZ-u. To su Tomislav Karamarko i njegovi ljudi, kojih se Hrvatska boji. Prvi put imamo garnituru koja želi doći na vlast na način da ljudima utjeruje strah u kosti", rekao je Milanović.

Toga se ne bojim, tomu ću se na demokratski način znati suprotstaviti i to činim svaki dan, za dobrobit Hrvatske, kazao je dodavši kako  Hrvatska "ne može biti policijska i špijunska država".

Prozvao je predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović zbog toga  što je njezin savjetnik za branitelje Ante Deur aktivno uključen u prosvjede. "To nije dobro. Da li se tog bojimo? Ne. Da li nas to impresionira? Ne. Da li to primjećujemo i moramo reći? Da", kazao je Milanović.

Dodao je kako je razgovarao s predsjednicom ali, za razliku od drugih, neće komentirati sadržaj toga razgovora.

"Suosjećam sa braniteljima, sa svakim kojem je teško, ali ne volim manipulaciju, prijetnje i ucjene, i to neće nikada proći", kazao je.

Izrazio je "izniman ponos" na ministra branitelja Predraga Matića, kao osobe dobrih namjera, otvorenog srca i temperamenta, logoraša i čovjeka koji živi za braniteljsku populaciju. "On nije mogao ni sanjati da će se nešto ovakvo dogoditi", rekao je Milanović.