BIH

CCI Budžet u Kantonu Sarajevo se smanjuje, a izdvajanja za plate rastu

Danas predstavljeni rezultati rada Vlade i Skupštine

Fena

29.5.2015

 

Proces konstituiranja Skupštine Kantona Sarajevo trajao je neuobičajeno dugo, uz kršenje rokova propisanih izbornim zakonom i nije u potpunosti završen ni do kraja prvog kvartala 2015. godine - kazao je danas u Sarajevu predstavnik Centara civilnih inicijativa Mersad Avdić.

Izjavio je to na današnjem prezentiranju rezultata kvartalnog monitoringa rada Vlade i Skupštine KS-a od 1. januara do 31. marta.

Istakao je da je Skupština svoj najvažniji postizborni zadatak, imenovanje Vlade, obavila tek krajem marta, pet i po mjeseci nakon općih izbora.

Avdić je dodao da se sporost u implementaciji izbornih rezultata odrazila i na rezultate rada Skupštine te da je tokom prvog kvartala 2015. Skupština napravila pauzu od gotovo dva mjeseca bez sjednice.

- Skupština je u prvom kvartalu efektivno radila tek 18 sati, jedva nešto više od četiri i po sata mjesečno, a u prosjeku razmotrila je samo 20 mjera - objasnio je.

Naglasio je da je Skupština u prvom kvartalu ostvarila najlošiji rezultat u posljednjih pet godina te da je realizovano manje mjera nego početkom prve godine prethodnog mandata.

- Jedino je realizacija zakona u prvom kvartalu relativno dobra. Zapravo, uzmemo li u obzir dvomjesečnu pauzu u radu i činjenicu da je svih šest realizovanih zakona usvojeno u martu, možemo reći da je ona, posmatrana na mjesečnom nivou, odlična - poručio je.

Avdić je naglasio i da je budžet KS-a za 2015. usvojen uz nepoštovanje propisanih zakonskih rokova, čime je prekršen Zakon o budžetima u FBiH.

- Sve veći dio budžeta odlazi na plate. U odnosu na budžet iz 2011. budžet za 2015. veći je svega tri posto. S druge strane, izdvajanje za plate i naknade uposlenih, od 2011. do 2015. ukupno je povećano za više od deset posto i predstavlja trećinu budžeta KS-a za 2015. godinu - kazao je.

Istakao je da su u prvom kvartalu 2015. djelovale dvije vlade te da je veći dio vremena radila vlada u "tehničkom mandatu", a da je nova vlada održala tek tri sjednice u ovom kvartalu.

- Zanimljivo je da je vlada u "tehničkom mandatu", u tom statusu provela više od 13 mjeseci, od trenutka pada vlade pod pritiskom februarskih protesta - kazao je.

Kazao je da su rezultati rada Vlade bili prilično skromni, prema količini vremena provedenog na sjednicama i prema broju razmotrenih mjera.

- Na sjednicama Vlade razmotreno je dva puta manje mjera nego u prvom kvartalu 2011., a čak četiri i po puta manje nego u prva tri mjeseca 2012., u kojoj su rezultati bili i najbolji u posljednjih pet godina - zaključio je Avdić.