VIJESTI

PUKLO U SDP-u Preko 1.700 članova skinuto sa stranačkih biračkih spiskova!

Pres konferencija u Tuzli

Autor:A. HADŽIĆ

29.5.2015

Desetak dugogodišnjih članova i aktivista SDP-a, danas je sazvalo pres konferenciju kako bi u ime članova svoje stranke koji su, iako su uredno reevidentirali svoje članstvo u SDP-u, skidanjem sa biračkih spiskova onemogućeni da u nedjelju glasaju za izbor rukovodstva Gradskog i Kantonalnog odbora SDP-a.

- U SDP-u je pokrenut proces izbora na način jedan član – jedan glas kojim se najavljivala demokratizacija unutar SDP BiH, tako da se omogući svakom članu stranke da može unutarpartijskim izborima direktno birati predsjednike na svim nivoima organizovanja SDP BiH, pa tako i predsjednika Gradskog odbora SDP Tuzla. Kada se ušlo u proces, pojedinci iz rukovodstva GO SDP Tuzla, najvjerovatnije čelni ljudi, predsjednik i sekretar, su svojim, nama nejasnim postupcima i nejasnim namjerama, izvršili, malo je reći, desetkovanje članstva GO Tuzla kroz famoznu reevidenciju i plaćanje članarine – naveo je Ramo Husagić, jedan od poznatih dugogodišnjih članova ove stranke koji je govorio u ime nezadovoljnog članstva.

Husagić je naveo da će od 2.700 reevidentiranih članova SDP-a u Tuzli, samo 940 njih u nedjelju moći glasati za organe Gradskog i Kantonalnog odbora, dok je drugima to pravo oduzeto.

1236-press-sdp

- Cilj je aktuelnog rukovodstva Gradske organizacije na čelu sa Mirsadom Bakalovićem i Slađanom Ilićem da na glasanje izađu i glasaju podobni, to jest oni koji će glasati za njihovog kandidata na izborima, a to su osobe koji su  i dovele SDP u ovako katastrofalnu situaciju. Sve ovo što rade je protivno Statutu stranke koji je trenutno na snazi.  Niko ne poštuje Statut. Nama je u prethodnom periodu isključen iz stranke veliki broj ljudi samo zato što  bi na nekom sastanku rekli svoje kritičko mišljenje – naveo je Husagić.

Mnogi od jučer prisutnih nezadovoljnih članova SDP-a javno su pokazali dokaze o uredno izmirenoj partijskoj članarini, o reevidenciji itd, ali im je, kako su naveli, oduzeto pravo da u nedjelju glasaju samo zato što je neko procjenio da bi oni mogli povjerenje dati kandidatima koji ne odgovaraju trenutnom vođstvu SDP-a u Tuzli.

Inače, naveli su da je aktuelni Gradski odbor kao svog kandidata za predsjednika predložio  Slađana Ilića, dok je njegov protukandidat dr Ervin Alibegović kojeg uglavnom podržava članstvo kome je onemogućeno da glasa.

1234-press-sdp

Sudeći po današnjem istupu nezadovoljnih članova SDP-a, u Tuzli je stvoren duboki jaz izmneđu dvije struje u SDP-u – jedna koja je na vanrednom kongresu  podržala izbor Nermina Nikšića i druga koja je bila za izbor Selima Bešlagića.

Ono što danas niko od prisutnih nezadovoljnih SDP-ovaca nije krio jeste da će, ne budu li do nedjelje vraćeni na birački spisak, oni i pored svih zabrana pristupiti glasanju.