BIH

BIVŠI HOLANDSKI OFICIR TVRDI Ministar odbrane izdao je Srebrenicu i holandske vojnike

Povukao naredbu da se izvrši zračni napad

A.U.

29.5.2015

Holandski list „De Telegraf“ u današnjem izdanju donosi izjavu bivšeg oficira Zračnih snaga Barta Wagenaara koji kaže da je tadašnji ministar odbrane Holandije Joris Voorhoeve izdao bataljon te zemlje u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

Wagenaar je 20 godina nakon genocida u Srebrenici odlučio prekinuti tišinu i reći javnosti ono što zna. 

Kako kaže, sve operacije Holandskih trupa vođene su iz „ratne sobe“ Kriznog centra, a tvrdi da su holandski vojnici bili nemoćni spriječiti genocid jer ih je „izdao“ tadašnji ministar odbrane te zemlje Joris Voorhoeve.

„Malo poslije pet sati nazvao sam izaslanika konvoja UN-a Yasushija Akashija i povezao ga sa ministrom. Čuo sam Voorhoeva kako govori 'otkažite sve zračne napade'“, rekao je Wagenaar.

Voorhoev: Mladić je prijeto da će ubiti mirotvorce i izbjeglice

Holandski portal nu.nl piše da je Voorhoev potvrdio da je opozvao avione F-16, ali tvrdi da je to predhodno uradio UN.

„Zastava Bosanskih Srba već se viorila. Mladić je prijetio da će ubiti holandske mirotvorce i izbjeglice“, rekao je Voorhoev.

Trenutni ministar odbrane Jeanine Jeanine Hennis-Plasscheaert potvrdio je navode Voorhoeva.

Zwaan: Izdala nas je vlastita vlada

Predsjednik asocijacije „Dutchbat“, koju čine holandskih vojnici koji su bili u Srebrenici, Derk Zwan kazao je da je šokiran ovim informacijama.

„Izgleda da nas je izdala vlastita vlada“, rekao je Zwan.

On planira tužiti državu jer je nakon Srebrenice dobio posttraumatski stresni poremećaj (PTSP),  a Wagenaara i Voorhoeva želi kao svjedoke.

„Šokirani smo da nas je izdala naša vlada, ali je lijepo što je neko, konačno, izašao sa istinom u javnost. Uvijek smo imali osjećaj da se nešto dešavalo, ali nismo mogli otkriti šta. Ovo je ono što smo čekali 20 godina“, rekao je Zwan.

Smatra da je Wagenaar sada ispričao ove informacije jer je imao dovoljno vremena da se pokaje i sada se osjeća sigurno sa istinom.

„Sada sve istine moraju izaći na vidjelo. Wagenaar je bio poručnik za vezu i sjedio je za komunikacijama kada je ta odluka donesena, zato vjerujem njegovoj priči. Bio je u tajnom bunkeru gdje nije moglo uću puno ljudi“, zaključuje Zwan.