BIH

Kako je zadokumentiran Sultan Dino Konaković?

Tužilaštvo KS tražit će novi pritvor za Garibovića i Hatića

A. Aljimi - J. Kešmer

30.5.2015

Tužilaštvo Kantona Sarajevo nastavlja istragu o predmetu u kojem se za iznudu i reket terete Mirza Hatić, Hilmija Garibović i još tri osobe. Hatiću i Gariboviću naredne sedmice istječe pritvor, ali nam je portparol Tužilaštva KS Alem Hamzić potvrdio da će biti predloženo njegovo produženje.

- Za sve osumnjičene u ovom predmetu bit će upućen prijedlog za produženje pritvora. Tužilaštvo će u narednom periodu taj prijedlog i uputiti, a rok za to je do 1. juna. Inače, u ovom predmetu još traju istražne radnje – kazao nam je Hamzić

Hatić i Garibović uhapšeni su u spektakularnoj akciji Federalne uprave policije (FUP) u centru Sarajeva usred dana, a istraga je, kako je naš list ranije objavio, pokrenuta na inicijativu austrijskih istražnih organa.

Od decembra prošle godine u akciji "Graft" pokrenute su posebne istražne radnje prema osumnjičenima, a pri tome su zadokumentirani i intenzivni kontakti Garibovića s političkim funkcionerima, između ostalih i premijerom KS Elmedinom Dinom Konakovićem. Sam Konaković potvrdio je da poznaje Garibovića, koji je ranije osuđivan za teška krivična djela, te da je s njim bio u kontaktu.

No, Konaković negira u izjavama novinarima da je on dio kriminalne grupe koja ga je oslovljavala nadimkom Sultan. Ipak, istražitelji su, kako saznajemo, utvrdili suprotno te i dalje prikupljaju dokaze u širokoj istrazi u sklopu međunarodne saradnje.

garibovic-hatic-konakovic

Garibović, Hatić i Konaković: Istragu "Graft" inicirala Austrija

Kako saznajemo, ispitivat će se i je li premijer KS tokom saradnje s Garibovićem zloupotrebljavao službene ovlasti, posebno pri davanju na korištenje prostora u državnom vlasništvu, s obzirom na to da je već utvrđeno da nije primjenjivan Zakon o javnim nabavkama.  

SDA se odriče Konakovića?

Informacije o Konakovićevim kontaktima s osumnjičenim kriminalcima nisu prošle neopaženo u političkim krugovima, posebno u njegovoj stranci, SDA. Tome u prilog ide i činjenica da je Konaković, za kojeg se smatralo da je favorit SDA, ostao bez ijedne funkcije u vrhu stranke nakon Kongresa. Konakovića, iako obavlja premijersku poziciju u glavnom kantonu, nema ni u Glavnom odboru SDA, što neki tumače kao važnu poruku.