BIH

U Gornjoj Kalesiji bit će ukopano 10 ubijenih Zvorničana i 26 neidentifikovanih osoba

Obilježavanje 23. godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika

M. Berbić

29.5.2015

U Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji u ponedjeljak, 1. juna bit će obavljena dženaza i obavljen ukop 10 ubijenih Bošnjaka sa područja zvorničke općine, osam civila stradalih 1992. godine i dvije žrtve genocida u Srebrenici. Uz njih, u kolektivnom mezarju će se ukopati i 26 posmrtnih ostataka osoba koje još nisu identifikovane, iako je od njihove ekshumacije proteklo više od 10 godina, saopćeno je na press-konferenciji Organizacionog odbora održanoj u Tuzli.

Ovogodišnje obilježavanje 23. godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika počelo je još krajem aprila prigodnim vjerskim sadržajima i komemoracijama u selima u kojima su se desila stradanja civila u proljeće 1992. godine. Za nedjelju su planirani obilasci Doma kulture u Pilici, mjesta u kojem su bili zatočeni  Bošnjaci odvedeni sa Bijelog Potoka prije nego što su strijeljani na nekim lokalitetima u Podrinju, a u naselju Klisa će se odžat će se program pod nazivom "Klišanska noć straha i neizvjesnost“, kao podsjećanje na dešavanja koja su prethodila zarobljavanju i  odvođenju u smrt oko 750 punoljetnih muškaraca iz više zvorničkih sela na potezu Jardan-Šetići.

1231-press-dzenaza-u-memicima

Prije planirane dženaze, u  ponedjeljak  će  članovi porodica stradalih pješke ponovo preći put Klisa- Bijeli Potok, obići i prostor Tehničkog školskog centra u Karakaju, te lokalitet Crni Vrh gdje su, u masovnoj grobnici, pronađerna tijela najvećeg broja nestalih Zvorničana.

Predstavnici Organizacionog odbora pozvali su građane da prisustvuju ovim događajima, jer je , kako je rečeno, sjećanje i pamćenje uslov da se stradanja više ne ponovi.

Blizu 2.000 zvorničkih Bošnjaka ubijeno je u periodu agresije, a još se traga za oko 500 nestalih.