BIH

Stolicu za papu Franju radili više od 2.200 sati

Nakon dva i po mjeseca Hajderovci okončali posao

A. DŽONLIĆ

29.5.2015

Postavljanjem tapaciranih dijelova na leđni dio, naslone za ruke te na sjedište jučer je okončana izrada svečane specijalne stolice na kojoj će papa Franjo sjediti 6. juna, tokom mise na sarajevskom stadionu Koševo.

Obrada građe

Stolarski dvojac iz Zavidovića, otac i sin Salim i Edin Hajderovac prezadovoljni su urađenim, a ekipa "Dnevnog avaza", koji je prvi objavio informaciju o izradi stolice, imala je priliku jučer prva fotografirati završenu, onakvu kakvu će je vidjeti svi okupljeni na Koševu, ali i milioni ljudi ispred malih ekrana.

- Radili smo je od 17. marta do danas (jučer, 27. maj, op. a.), svaki dan osim 1. maja. To je ukupno 71 dan. Za rad na stolici ukupno je utrošeno oko 2.200 radnih sati. Sve nam je išlo od ruke i izgleda baš onako kako smo i zamislili - kaže Edin i dodaje da su, zbog ogromnog interesiranja medija, svoje dosadašnje radove objavili na internet-stranici hajder-art.com.

papastolica03

Salim i Edin pored svog remek-djela

Salim navodi da je orahovina za građu nabavljena u radionici Velje Lončara u Novom Šeheru, grubi stolarski radovi obrade građe povjereni su Mirku Kneževiću iz Alića kod Zavidovića, presovanje drveta urađeno je kod braće Barbarić u Žepču, tapacirung je radio Zavidovićanin Edin Čahtarević, a Hajderovcima je u radionici pomagao Žepčak Munib Preldžić.

Dragi gosti

- Imali smo mnogo dragih gostiju koji su dolazili da bi vidjeli kako napreduju radovi. Dolazili su načelnici Zavidovića i Srebrenika Suad Omerašević i Nihad Omerović, kardinal Vinko Puljić, koji nas je prijatno iznenadio posjetom, te zavidovićki imam Izet Čamdžić i župnik Miro Bešlić, koji je i inicirao da se prihvatimo ovog projekta - navodi Salim.

Ručno rezbarena stolica bit će naredne sedmice pokazana vjernicima zavidovićke župe, a potom transportirana u Sarajevo.