BIH

OBRAČUN DF - SDA Suljagić žestoko odgovorio Izetbegoviću i Novaliću

Zamjenik ministrice odbrane i član Predsjedništva DF-a za "Avaz"

Autor:M. AŠČIĆ

29.5.2015

Emir Suljagić, zamjenik ministrice odbrane i član Predsjedništva Demokratske fronte (DF) žestoko je danas u razgovoru za “Dnevni avaz” kritizirao rad Federalne vlade na čelu s premijerom Fadilom Novalićem. Suljagić se osvrnuo i na Kongres SDA, te optužbe Bakira Izetbegovića na račun stranaka ljevice.

- Optužba protiv stranaka ljevice koje je Izetbegović izrekao, da su stranke ljevice iskoristile brojnost Bošnjaka da bi nametale rješenja drugim narodima, naprosto pokazuje da taj intelektulani nivo oko Izetbegovića pokazuje da ništa nisu naučili iz devedesetih godina.

Jer da je tako, na prvim demokratskim izborima prije rata podržali bi tadašnji SK - SDP Nijaza Durakovića, a ne Biljanu Plavišić i Nikolu Koljevića, od kojih je jedno osuđeno za ratni zločin. To je ono što uvjerljivo sve najviše zabrinjava, rekao je Suljagić.

Dodaje da SDA-ove prijetnje da će nakon Kongresa „oni vidjeti“ i „sad ćemo im mi pokazati“, neće uplašiti rukovodstvo DF, jer to nije uspjelo ni mnogima drugima.

Govoreći o krizi vlasti u Federaciji BiH osam mjeseci od formiranja na skoro svim niovima, Siljagić kaže da sve svelo na „bunarenje SDA po javnom sektoru“.

- Mislim da premijer FBiH Fadil Novalić u svom ekspozu ili nije znao šta govori ili je svjesno dovodio javnost u zabludu, jer nema šanse da uradi bilo šta od onoga što je naveo u ekspozeu jer bi to značilo da sječe granu na kojoj SDA sjedi već 20 godina, tvrdi Suljagić.

Ocijenio je da je SDA izbore dobila jer je obećala narodu 100.000 radnih mjesta.

- Kad su prošli izbori rekli su hoćemo premijere da zapošljavamo ljude. Rekli smo im: Evo! Dobili su premijera, jednog, drugog, sad izvolite radite, preuzmite odgovornost. No, od tada do danas sve se svelo na bunarenje po javnom sektoru od elektopriveda do namjenske industrije kako bi se upropastila jedina profitabilna industrijska grana u zemlji - pojašnjava Suljagić.

 

Nećemo učetvovati u krčmenju

Kada su u pitanju potezi ministra Reufa Bajrovića, koji se bori da se poštuju zakoni u Federaciji, Suljagić je kazao da, ako su njihovi partneri SDA I HDZ BiH mislili da treba da se radi mimo zakona, nisu ni trebali zvati DF da formiraju vlast.

- Mi u krčmenju nećemo da učestvujemo. To smo jasno rekli. Mi se borimo da u ovoj zemlji vladaju zakoni, a ne ljudi - rekao je Suljagić.