BIH

Zahtijevamo da objavite reagiranje Suda BiH

Tragom izjave predsjednice Kreso u Banjoj Luci

B. T.

29.5.2015

Nakon što je naš list u jučerašnjem izdanju prenio izjavu Meddžide Kreso, predsjednice Suda BiH, datu novinaru u Banjoj Luci o tome da osuđeni kriminalac Zijad Turković još nije upućen na izdržavanje kazne "jer čeka svjedočenje na Kosovu", iz institucije na čijem je Kreso čelu poslano je reagiranje, koje prenosimo u cijelosti:  

- Povodom netačnih navoda objavljenih 28. maja 2015. godine u tekstu "Dnevnog avaza" pod nazivom „Kreso: Turković nije upućen u zatvor jer čeka svjedočenje na Kosovu!" na strani broj 11, obavještavamo vas o sljedećim činjenicama:

Niko ne može biti upućen na izdržavanje kazne prije izrade i uručenja pismenog otpravka presude, osim u slučaju da to sam zatraži, što u ovom slučaju presuđeni Zijad Turković nije učinio. Nakon što se izradi i stranama u postupku uruči pismeni otpravak presude, postupajući sudija, a ne predsjednik Suda, u dogovoru sa referentom za izvršenje krivičnih sankcija, osuđeno lice upućuje na izdržavanje kazne. Ingerenciju nad Pritvorskom jedinicom na državnom nivou nema Sud BiH, nego Ministarstvo pravde, što znači da pravila i procedure koje važe u Pritvorskoj jedinici nisu u našoj nadležnosti.

S obzirom na netačne, neozbiljne i krajnje zlonamjerne navode objavljene u vašem listu (...da predsjednica Suda zbog nesavjesnog rada u službi i pomaganja „šefu monstruozne zločinačke organizacije".....„štiti" osobu koju je Sud prethodno osudio na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina!) radi objektivnog informiranja javnosti, te u skladu sa Kodeksom za štampu i online medije BiH i Zakonom o zaštiti od klevete, zahtijevamo da reagiranje Suda Bosne i Hercegovine objavite u narednom broju vašeg dnevnog lista - navedeno je u reagiranju iz Suda Bosne i Hercegovine.  


Odgovor našeg novinara

Gospođa Kreso demantira samu sebe, a Zakon je obavezuje da poduzima mjere

Iako je u srijedu Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, u izjavi medijima u Banjoj Luci (o čemu postoje video i audio dokazi) o tome zašto osuđeni kriminalac Zijad Turković još nije upućen na izdržavanje kazne te se nalazi u pritvoru kazala: "Dok ne pogledam u spis, ne mogu vam dati odgovor na to pitanje. Pretpostavljam, pošto smo dobili zahtjev za pružanje pravne pomoći s Kosova, da će, moguće, svjedočiti videolinkom. To je moja pretpostavka, ali mogu provjeriti", sada u reagiranju Suda BiH ona samu sebe demantira, navodeći da "niko ne može biti upućen na izdržavanje kazne prije izrade i uručenja pismenog otpravka presude".

faksimil-odluka

Faksimil zakonske odredbe iz ZKPBiH o roku za izradu pismene presude: 15 dana, a u složenim stvarima izuzetno 30 dana od objavljivanja, a presuda Turkoviću objavljena 16. aprila ove godine 

Zakonska obaveza

Podsjetimo, iz Suda BiH prije samo nekoliko dana tvrdili su da neupućivanje Turkovića na izdržavanje 40-godišnje zatvorske kazne, ni 43 dana nakon njenog izricanja, nije neuobičajena praksa i da se čeka pismena presuda.  

Kako nam je rečeno 26. maja, Turković i ostali osuđeni iz ovog predmeta bit će upućeni na izdržavanje izrečenih kazni u odgovarajuće kaznenopopravne zavode kada im se dostavi otpravak drugostepene, odnosno pravosnažne presude.

No, gospođa Kreso vjerovatno je zaboravila da postoji zakonski rok za izradu i uručenje otpravka presude!

Naime, U Zakonu o krivičnom postupku (ZKP) Bosne i Hercegovine, članu 289., koji tretira pismenu izradu presude, jasno je definirano da "presuda koja je objavljena mora se pismeno izraditi u roku od 15 dana po objavljivanju, a u složenim stvarima, izuzetno u roku od 30 dana".

zijad-turkovic-24

Turković: Uživa u Pritvorskoj jedinici, a osuđen je na 40 godina robije

Također, član 289. ZKPBiH propisuje i obavezu predsjednice Suda Kreso u slučaju kašnjenja.

- Ako presuda nije izrađena u tim rokovima, sudija, odnosno predsjednik Vijeća, dužan je obavijestiti predsjednika Suda zbog čega to nije učinjeno. Predsjednik Suda će po potrebi poduzeti mjere da se presuda što prije izradi - kaže Zakon.

Rokovi prekoračeni

Dakle, s obzirom na to da je presuda Turkoviću i ostalima objavljena 16. aprila, sasvim je jasno da su zakonski rokovi itekako prekoračeni, a i očigledno je da Kreso nije poduzela ništa da se zakon ispoštuje kako je i propisano, jer Zika još nije prebačen u zatvor u Zenici.

Uz to, ostaje pitanje hoće li predsjednica Kreso snositi odgovornost ako Turković iz pritvora na miru organizira još neko ubistvo ili pljačku, jer ima neometanu telefonsku vezu s vanjskim svijetom i slobodno šalje prijeteće poruke!

Advokat Faruk Balijagić za "Avaz"

Kako je Japanac u Zenicu poslan u roku od samo 6 sati!

Komentirajući nepoštivanje zakona u slučaju Zijada Turkovića, advokat Faruk Balijagić izjavio je za "Dnevni avaz" da na području BiH nemamo ustanovljen jedinstven izvršni postupak po pitanju krivičnih sankcija, pa su na taj način građani BiH diskriminirani u odnosu na Mirovni sporazum koji to zabranjuje.

- Predsjednici sudova u RS i FBiH provode izvršenje kazne zatvora. Na Sudu BiH to radi Krivično odjeljenje, ali njegovu kontrolu vrši predsjednica Suda BiH. S obzirom na to da imam klijente - pritvorenike smještene u Pritvorskoj jedinici Suda BiH - riječ je o najluksuznijem pritvoru u regionu, a i šire, tako da pojedini pritvorenici koji imaju prijatelje u vrhovima stranaka, mogu uživati u tim blagodatima. Međutim, kada se donese i javno pročita pravosnažna sudska odluka, tog momenta nastupa pravosnažnost odluke i njena izvršnost mora biti provedena u najkraćem mogućem roku.

balijagic-advokat

Balijagić: Predsjednica Suda BiH vrši udar na vladavinu zakona i pravdu

Primjerice, Vladimir Jovanović Japanac od Suda BiH je u roku od samo šest sati transportovan u zatvor u Zenici. Prema tome, čitajući ove događaje u vezi s postupanjem predsjednice Kreso, držim da ona pravi veliki udar na vladavinu zakona, a pogotovo pravde, a bih predložio da joj VSTV uruči neko odličje zbog opstrukcije vladavine zakona, jer u ovoj državi što više radiš na diskriminaciji, pravljenju haosa, nereda - to zauzimaš veću i bolju poziciju - prokomentirao je Balijagić.