NOGOMET

BAŽDAREVIĆ U reprezentaciji su svi motivisani

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj

M. T/J. Be.

29.5.2015

12:15 Najbolji nogometaši Bosne i Hercegovine 12. juna protiv Izraela će odigrati meč koji bi mogao odrediti  tok kvalifikacija bh. tima za nastup na evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine. 

Selektor BiH Mehmed Baždarević danas je objavio spisak igrača koje je pozvao na pripreme za taj duel, te  istakao koliko je utakmica protiv Izraela bitna za njegov tim. BiH se nalazi na 5. mjestu tabele kvalifikacione grupe B, a svaki naredni poraz značio bi oproštaj od EP-a.

- Razgovarao sam sa svim igračima koji se nalaze na spisku i uvjerio se da motiv i želja postoje da odigramo nastavak kvalifikacija na najbolji način. Igrači su to pokazali odličnim partijama protiv Andore i Austrije. Ne trebam ponavljati koliko je meč protiv Izraela važan - rekao je Baždarević na današnjoj konferenciji za medije.

Svjestan je da mnogi bh. reprezentativci imaju male minutaže u svojim klubovima, ali vjeruje da će svi biti u zadovoljavajućoj formi.

- Iako neki nisu igrali mnogo u posljednje vrijeme, naši igrači su motivisani da se vrate u pravu formu. Znamo kakva je ekipa Izrael, spremni smo za taj duel - naglasio je selektor BiH. 

Reprezentacija će početi pripreme 2. juna u Sarajevu, na terenima u Hrasnici i Grbavici, a zatim će obaviti drugi dio priprema u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenicu. Tamo će seniorska i mlada reprezentacija, koju također očekuju bitni mečevi, odigrati kontrolni meč.  

Baždarević se osvrnuo i na situaciju Emira Spahića, koji je još  bez kluba, nakon što je dobio otkaz u njemačkom Bayeru, a nakon toga se i povrijedio.

- Emir je individualno trenirao u Leverkusenu i s kondicionim trenerima reprezentacije BiH. Svi znamo da je on temperamentan igrač i  uvjeren  sam da će biti izuzetno motivisan za Izraelce, a imam osjećaj da će odigrati i jedan od najboljih mečeva u dresu reprezentacije - objasnio je Baždarević.

Na selektorovom spisku ovoga puta mjesta nije bilo za igrača Hoffenheima Sejada Salihovića, koji je redovno dobijao poziv za reprezentativna okupljanja. 

Baždarević je dodao da će Salihović ostati kandidat za reprezentaciju, ali da nije dobio poziv jer u posljednje vrijeme nije dovoljno igrao za svoj tim. Izostavljen je i Mario Vrančić, koji se nalazi na spisku, ali je "otpao" zbog teže povrede noge. 

10:15 Selektor naše nogometne reprezentacije Mehmed Baždarević objavio je spisak reprezentativaca na koje računa za utakmicu protiv Izraela.

Reprezentacija BiH utakmicu sa Izraelom igra u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Baždarević je za izuzetno važnu utakmicu protiv Izraela pozvao 24 igrača, a to su:

Asmir Begović, Ibrahim Šehić, Ratko Dujković, Mensur Mujdža, Emir Spahić, Ermin Bičakčić, Ervin Zukanović, Sead Kolašinac, Ognjen Vranješ, Toni Šunjić, Avdija Vršajević, Edin Višća, Izet Hajrović, Muhamed Bešić, MIralem Pjanić, Anel Hadžić, Haris Medunjanin. Edin Cocalić, Senad Lulić, Tino Sven Sušić, Vedad Ibišević, Edin Džeko, Ermin Zec i MIlan Đurić.

Njima će se kasnije pridružiti Stojan Vranješ i Semir Štilić.

spisak-zmajeva

Foto: M. TANOVIĆ (Baždarevićev spisak za Izrael)

Utakmica BiH - Izrael se igra 12. juna na stadionu "Bilino Polje" u Zenici s početkom u 20:45 sati.

Reprezentacija BiH trenutno se nalazi na predposljednjem petom mjestu sa pet osvojenih bodova u kvalifkacijskoj Grupi B. Ispred nas su reprezentacije Belgije i Velsa koji imaju po 11 bodova, reprezentacije Izraela koji ima devet bodova, te Kipra koji ima šest bodova. Iza nas je samo reprezentacija Andore koja je bez bodova.