VIJESTI

Federalni parlament: Vanredno zasjedanje o stanju u poljoprivredi

Predstavnički dom

Fena

29.5.2015

Predstavnički dom Federalnog parlamenta počeo je vanredno zasjedanje na kojem će se razmatrati stanje u poljoprivredi i predloženu strategiju srednjoročnog razvoja poljoprivrede 2015.-2019. godina.

Osnovni cilj ove strategije, kako je rekao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, jeste stvaranje preduslova za razvoj poljoprivrede, a njenim usvajanjem i primjenom želi se unaprijediti opće poslovno i pravno okruženje kako bi se omogućio rast konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje.

Pojasnio je da se radi se o čitavom nizu mjera i aktivnosti koje će pomoći poljoprivrednicima i prehrambenom sektoru da postanu uspješniji na domaćem i stranom tržištu.

Snažan rast udjela strukturnih mjera u odnosu na direktna plaćanja glavna su odrednica ove strategije.

- BiH je u procesu pristupanja Evropskoj uniji preuzela obavezu da postepeno preuzima zakonodavstvo ali i prakse koje se primjenjuju u EU. Ovom strategijom značajno doprinosimo ispunjavanju obaveze BiH vezane za član 95. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da u našu praksu uvodimo prakse koje se primjenjuju u EU - istakao je Dedić.