GLOBUS

ŠOK U BOLNICI Nasilnik dobio posao u bolnici gdje njegova nepokretna žrtva ide na tretmane

Uništi joj život, pa je liječi

(A. Vr.)

29.5.2015

Sedamdesetdvogodišnja žena je bila zaprepašćena kada je otkrila da čovjek koji je njenoj kćerki u brutalnom napadu nanio trajno oštećenje mozga dobio posao u bolnici gdje paralizirana djevojka ide na tretmane.

Lisa Taylor (35) je paralizirana i ne može govoriti nakon što ju je bivši dečko Steve Clark (35) šutnuo 40 puta u glavu 2000. godine.

Clark je osuđen na četiri godine ali je odležao samo dvije. Nakon što je otpušten iz zatvora dobio je posao kurira u bolnici Musgrove Park u Tauntonu, gdje Lisa Taylor mora redovno ići na tretmane.

Njena majka Nancy Taylor, koja se brine za Lisu, otkrila je da Clark radi u bolnici kada ga je sama slučajno srela. Lisa i Steve su se upoznali 1997. a pola godine kasnije ona je bila trudna s njihovom kćerkom Millie. Par je imao burnu vezu do 2000. kada je Lisa pronađena bez svijesti u parku.

Na suđenju, Clark je tvrdio da je 'pukao' i 'izgubio kontrolu' tokom svađe nakon večernjeg izlaska.

"Kada sam ga vidjela u bolnici, pozlilo mi je," kaže Nancy Taylor. "Ne mislim da bi trebao raditi tamo. Neka mete ulice, čisti negdje, samo ne u bolnici."

Majka osigurava 24-satnu brigu za Lisu, kao što se brine i za svoju unuku, ali Lisu treba odvesti u bolnicu kada god dobije napad - otprilike svakih četiri do deset sedmica Napade pokreću jake emocionalne reakcije, a sam spomen Clarkovog imena je dovoljan da ju slomi.

Nancy Taylor se žalila bolničkoj upravi nakon susreta s Clarkom ali su joj odbili reći koji je njegov posao. Nakon toga je započela kampanju da Clark dobije otkaz i šest sedmica kasnije bolnica se složila prebaciti Clarka na novo radno mjesto.

Lisina majka je primila pismo iz bolnice u kojoj joj se ispričavaju na susretu licem u lica s čovjekom koji je uništio život njene kćeri. Dodali su da su svjesni Clarkove kriminalne prošlosti kao i da poštuju pravo na rehabilitaciju.

"Rekli su mi da će Clark biti pušten u bolnicu samo kao pacijent. Znam da zvuči strašno, ali odgovorila sam im 'nadajmo se da će biti u crnoj vreći'," kaže Nancy Taylor i dodaje "Kada sam prvi put saznala da radi ovdje rekli su mi (iz bolnice) da je on odradio svoje vrijeme i da trebam nastaviti sa svojim životom."

"Bilo je strašno. Ja nikada neću moći nastaviti sa svojim životom jer Lisa treba konstantnu brigu. On može ići gdje god hoće, a Lisa treba pomoć gdje god ide. Treba pomoć da se obuče, da se opere."

Portparol bolnice odbila je komentirati 'unutrašnje stvari'.