BIH

Vlada FBiH treba zaštititi i pomoći korisnike kredita u 'švicarcima'

Rasprava na Domu naroda FBiH

Fena

29.5.2015

Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda, Kemal Duraković, predsjednik Udruženja "Švicarac" čiji su članovi korisnici kredita u švicarskim francima, upoznao je delegate da u BiH ima 9.802 korisnika ovih kredita, od čega ih je u Federaciji 6.100.

- Kada tome dodamo žirante i članove porodica dolazimo do brojke od 30 do 40 hiljada ugroženih u FBiH - kazao je Duraković.

Dodao je da je vrijednost kredita 872.000.000 KM, te podsjetio je da je kredite davala Hypo banka od 2006. do 2008. godine.

Delegat Željko Josić istakao je da se zbog ove situacije desilo 21 ubistvo građana, što dovoljno govori u kakvom društvu živimo.

- Naša je obaveza da iz ovoga izvučemo pouku da nam se ovo više ne događa. S obzirom na to da po nekim pokazateljima stanje strukture valutnih kredita u švicarskom franku u BiH iznosi 225.000.000, ovaj parlament i vlada treba naći načina da zaštiti korisnike kredita. Moramo zakonski djelovati i biti svjesni tržišta - rekla je delegatkinja Draženka Subašić.

Delegati su naglasili da ne znaju razloge zbog kojih jučerašnjoj sjednici nisu prisustvovali predstavnici Centralne banke BiH.