REGION

Vrata Markove crkve otvorena, branitelji i dalje u crkvi

Sinoćnji skup nisu prijavili policiji

Fena

29.5.2015

Branitelji prosvjednici, koji su u četvrtak iz Savske došli na Markov trg čekati da ih primi premijer Zoran Milanović, u osam sati ujutro u petak su izašli na stepenice pred vratima Markove crkve u kojoj su proveli noć, ali nisu izašli na Trg.

Vrata su se otvorila u 8 sati i četiri minute i na njima se pojavilo nekoliko branitelja i svećenik, a nekoliko metara dalje na Trgu u krugu je petnaestak interventnih policajaca.

Među braniteljima koji su izašli je bio i bivši predsjednik Hvidre grada Zagreba Ivan Pandža. "Nemojte me puno pitati", rekao je novinarima Pandža, od kojega je policija tražila da se legitimira.   

Markov trg je i dalje blokiran, željezne ograde stoje na prilazima i na Trgu, a mogu proći samo vozila sa specijalnom dozvolom.

"Vidite kako nas lijepo čuvaju", komentirali su s prozora trenutačnu situaciju stanari Gornjega grada.

Okupljanje je po zakonu na Markovu trgu dopušteno od 8 do 22 sata. Skup branitelja nije prijavljen policiji.

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata 1. skupine Đuro Glogoški najavio je u četvrtak navečer na konferenciji za novinare da će na Markovom trgu branitelji ostati dok ih ne primi premijer Zoran Milanović.

Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, čiju ostavku traže branitelji koji prosvjeduju pred tim ministarstvom u Savskoj, jutros je za Hrvatski radio ponovila da je adresa za razgovor branitelja s predstavnicima Vlade Ministarstvo branitelja u Savskoj 66.