GLOBUS

Preminuo Vladimir Katriuk, jedan od glavnih osumnjičenika za nacističke zločine

Najtraženiji zločinac

J. Be.

29.5.2015

Kanađanin ukrajinskog podrijetla Vladimir Katriuk, jedan od glavnih osumnjičenika za nacističke ratne zločine tokom Drugog svjetskog rata, umro je u 93. godini, objavio je u četvrtak dnevnik The Globe and Mail.

Preminuo je prošle sedmice, kazao je dnevniku njegov advokat Orest Rudzik.

- Gospodin Katriuk umro je nakon godina nezaslužena maltretiranja, između ostalog i od medija. Radujem se što počiva u miru. Već je dugo bio bolestan - kazao je Orest Rudzik.

Katriuk je bio na popisu najtraženijih nacističkih zločinaca koji je sastavio Centar Simon Wiesenthal.

Godine 1999. Savezni sud Kanade ocijenio je da je Vladimir Katriuk lagao kako bi dobio kanadsko državljanstvo sakrivši nekadašnju suradnju s nacističkim režimom, ali nije pronašao nikakav dokaz da je počinio zlodjela.

Katriuk je tvrdio da je bio primoran priključiti se ukrajinskom bataljunu Waffen SS, odgovornom za zločine protiv židova i ostalih civila u Bjelorusiji i Ukrajini između 1942. i 1944. Njegova uloga, kako je rekao pred sudom, bila je ograničena na zaštitu seljana i stoke protiv napada pripadnika pokreta otpora.

Tvrdio je da je dezertirao iz svog bataljona prilikom njegovog raspoređivanja u Francuskoj 1944. Boravio je u Francuskoj poslije rata te iselio u Kanadu 1951. Savezni sud ustvrdio je da je falsificirao svoje papire koristeći prezime svojeg zeta.

Godine 2007. vlada premijera Stephena Harpera odlučila je da mu ne oduzme državljanstvo.

Od dolaska u Kanadu živio je u Ormstownu, selu južno od Montreala, blizu američke granice, gdje se bavio pčelarstvom.