NOGOMET

NAKON 17 GODINA VLADAVINE Da li će Blatter dobiti novi mandat?

Izbor za novog predsjednika FIFA-e

J. Be.

29.5.2015

Sepp Blatter, aktuelni predsjednik FIFA-e traži peti mandat, a jedini protukandidat mu je jordanski princ Ali bin al Hussein.

Izbor se za predshjednika FIFA-e održava se dva dana nakon što je u Švicarskoj uhapšeno šest visokih dužnosnika FIFA-e zbog optužbi za korupciju koju istražuju SAD.

Istraga se trenutno fokusirala na 14 osoba, od kojih je 6 uhapšeno ranije ove sedmice.

Trenutni predsjednik FIFA-e Sepp Blatter pozvan je da odustane od kandidature, ali on je kazao da se ne smatra odgovornim za skandal, i tvrdi da će ostati predsjednik krovne nogometne organizacije.

Blatter i princ Ali prije glasanja će imati 15 minuta da se obrati delegatima, a potom će predstavnici 209 saveza pristupiti glasanju. Po pravilima u prvom krugu kandidat mora dobiti dvije trećine glasova, odnosno 140 glasova, kako bi pobijedio. Ako se to ne dogodi, odluka o predsjedniku FIFA-e bit će donesena u drugom krugu, a pobijediti će onaj koji bude imao većinu glasova.

Blatter je na čelu FIFA-e 17 godina, ima jaku podršku iz Azije, Amerike i Afrike. On je za predsjednika prvi put izabran 8. juna 1998. godine, naslijedivši Dr. João Havelangea iz Brazila.

Veliki sponzori FIFA-e su zatražili hitno rješavanje problema i popravljanje ugleda organizacije, a to su Coca-Cola, Visa, Adidas, McDonald's, Hyundai Motor i Budweiser.