REGION

HAOS U ZAGREBU Hrvatski branitelji protestovali i pobjegli u crkvu od policije

Kolinda Grabar Kitarović uputila saopćenje

Autor:(A. Vr.)

29.5.2015

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je u vezi s protestima hrvatskih branitelja na Markovom trgu u Zagrebu "sve odgovorne na iskorak k dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja", navodi se u saopćenju Ureda predsjednice objavljenom u petak rano ujutro.

"U skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost u državi, pokušavam stupiti u kontakt s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Vjerujem kako je svima stalo do stabilnosti naše domovine, njezinog ustavnog i pravnog poretka kao i međunarodnog ugleda. U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog", navodi se u kratkom saopćenju iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske.

Oko 150 branitelja grada Splita okupilo se sinoć ispred Policijske uprave splitsko-dalmatinske (PU SD) gdje su mirnim i kratkim prosvjedom iskazali podršku kolegama u Zagrebu, prema kojima, kako tvrde, policija tokom protesta na Markovom trgu u Zagrebunije ispravno postupala.

Branitelji su se okupili oko 23 sata spontano i iz svih udruga s područja grada Splita. Po dolasku ispred zgrade PU SD tražili su razgovor s prvim čovjekom splitske policije Markom Srdarevićem koji je vrlo brzo udovoljio njihovim zahtjevima i sišao na razgovor.

Predsjednik splitske HVIDR-e Mario Tomasović kazao je za Hinu da su Srdareviću ukazali na nekorektno ponašanje policije u Zagrebu koja je prema braniteljima krenula čak i kada su ušli u crkvu.

"Naše je okupljanje trajalo pola sata i za to vrijeme smo razgovarali s gospodinom Srdarevićem koji nas je saslušao. Mislim kako treba javno reći da ne toleriramo takvo ponašanje policije prema braniteljima. Nakon razgovora pred policijom smo se razišli", objasnio je Tomasović.