GLOBUS

KRIZA U BURUNDIJU Nastavak političkog dijaloga između dvije strane

Sukobi u ovoj zemlji traju mjesec dana

Fena

28.5.2015

Politički dijalog između vlasti Burundija i opozicije u trećem mandatu predsjednika Pierra Nkurunziza nastavljen je u četvrtak u Bujumburi, nakon prekida od nekoliko dana, saznaje novinska agencija AFP iz nekoliko izvora.

- Politički dijalog nastavljen je u prostorijama Menuba - UN-ovom izbornom uredu, rekao je novinskoj agenciji AFP jedan od učesnika.

Ovu informaciju su potvrdila dva druga učesnika u pregovorima koji se odvijaju pod pokroviteljstvom UN-a i Afričke unije (AU). "Oni su počeli i traju", precizirao je jedan od ovih izvora.

Ovi diskretni pregovori, započeti prošle sedmice, kako bi se pokušala riješiti politička kriza koja vlada u Burundiju već mjesec dana, uključuju predstavnike civilnog društva, političkih stranaka, vjerskih organizacija i vlade. Oni su prekinuti ovog vikenda, nakon što su u subotu navečer nepoznate osobe ubile lidera opozicije.

Razgovori se vode oko vođenja demonstracija i ponovnog otvaranja privatnih radija, koji su gotovo svi zatvoreni danas, objasnio je AFP-u jedan od učesnika.

Burundi je uronio u ozbiljnu političku krizu nakon najave, krajem aprila, kandidature predsjednika Nkurunziza za treći mandat. Vlast se suočava sa svakodnevnim demonstracijama na ulicama Bujumbura. U sukobima je poginulo više od tridesetak ljudi u toku mjesec dana.