VIJESTI

GODIŠNJICA ZLOČINA U PRIJEDORU U državi Michigan 31. maj proglašen Danom bijelih traka

Usvojena rezolucija

Autor:M. Ču.

28.5.2015

Predstavnici države Michigan jednoglasno su izglasali usvajanje Rezolucije HR 96 2015, i proglasili 31. maj kao Dan bijelih traka. Ovu vijest pozdravio je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa interese američkih i kanadskih Bošnjaka.

Predsjednik KBSA, mr. Hamdija Čustović zahvalio se zakonodavcima za njihovu podršku BiH i američkim Bošnjacima u državi Michigan povodom 23. godišnjice kada su srpske vlasti u Prijedoru izdali naredbu svim nesrbima za označavanje svojih kuća s bijelim zastavama ili čaršavima i da nose bijelu traku ako bi izlazili iz kuća.

- Počašćen sam ovom rezolucijom, i imam privilegiju da živim u državi koja prepoznaje važnost istinskih sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru i na drugim mjestima u BiH koji se dogodio prije samo dva desetljeća u srcu Evrope- kazao je Sanel Fazlić, bošnjački aktivista koji je preživio strahote u Kozarcu.

Ispred bošnjačkih familija u Michiganu , dr. Haris Alibašić, neposredni bivši predsjednik KBSA, inicijator rezolucije u državi Michigan, izjavio je da je HR 96 2015 još jedan važan gest države Michigan prema porodicima čiji su životi pogođeni strahotama rata u BiH. 

- Rezolucija nas podsjeća na tragediju rata i najgori zločin počinjen u Evropi od Holokausta, kao i na to šta se desi kada netrpeljivosti, mržnja i zlo prevladaju. Užasi genocida bilo gdje u svijetu se nikada ne smiju zaboraviti - naglasio je Alibašić.