BIH

Vlada SAD-a bila je i ostala jedan od najznačajnijih donatora za deminiranje u BiH

Ministar Osmanović razgovarao sa donatorima iz SAD

Fena

28.5.2015

Donatorska delegacija iz Sjedinjenih Američkih Država, koju predvode senator Mike Enzi iz Wyominga i predsjednik Marshall Legacy Institute Perry Baltimore, posjetila je danas Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Organizacija Marshall Legacy Institute već dugi niz godina finansira različite protivminske projekte u BiH.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović zahvalio je predstavnicima Vlade SAD-a, vladinim organizacijama, fondacijama, nevladinom sektoru, predstavnicima medija i narodu SAD-a, kao i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na ogromnom doprinosu na polju protivminskog djelovanja u BiH i oslobađanju Bosne i Hercegovine od mina.

- Vlada SAD-a putem direktnih donacija i posredstvom fondacija bila je i ostala jedan od najznačajnijih donatora za finansiranje projekata protivminske akcije u BiH - rekao je ministar Osmanović i dodao da u Bosni i Hercegovini ima još 1.417 ugroženih zajednica pod uticajem mina, koje se nalaze na površini od 1176 km2.

Pretpostavlja da ima još oko 120.000 mina, dok lokacije kontaminirane minama direktno utiču na sigurnost oko 540.000 građana ili oko 15 posto od ukupnog broja stanovnika BiH.

Za vrijeme posjete Ministarstvu civilnih poslova, predstavnici Komisije za deminiranje BiH održali su prezentaciju o protivminskim aktivnostima u BiH.

Uz pomoć sredstava koje je osigurao Marshall Legacy Institute s partnerima, obučen je značajan broj pasa za otkrivanje mina za potrebe Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite, kao i za potrebe nevladinih organizacija u BiH, koje se aktivno bave deminiranjem, saopćeno je Ministarstva civilnih poslova BiH.