SARAJEVO

Građani ostaju bez prijevoza!

Ministar najavio ukidanje nelegalnih autobuskih linija

Autor:F. MUSTAFIĆ

28.5.2015

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo (SDA) najavio je jučer na sastanku s predstavnicima GRAS-a da će od 1. juna ukinuti sve nelegalne autobuske linije u KS! Ni slutio nije da će tom odlukom, osim prijevoznika GRAS-a i „Centrotransa“, najviše štete nanijeti stanovnicima Vogošće. Posebno će, kako nam je rečeno u GRAS-u, na udaru biti mještani Vogošće, općine prema kojoj su skoro sve linije nelegalne.

Uvesti red

Na istom sastanku Fišo je kritizirao GRAS tvrdeći da od svih linija redovno obavljaju samo 46 posto, dok sve ostale ili mnogo kasne ili ih nema nikako.

Međutim, Besim Hamidović, predsjednik Nadzornog odbora GRAS-a, kazao nam je da to nije tačno.

- Podržavamo Ministarstvo koje nastoji uvesti red u oblast. Međutim, GRAS je u veoma teškoj situaciji i najavama oduzimanja linija mogu samo pokvariti sve što smo u posljednje vrijeme popravili nabavkom novih vozila - istakao je Hamidović.  

Neredovnim prijevozom nezadovoljni su i građani koji su ogorčeni činjenicom da bi mogli ostati bez ionako neredovnog prijevoza.

Amila Patak kaže da ne zna koje su nelegalne linije, ali ističe da joj je svejedno u kakvom je pravnom statusu linija, bitno joj je samo da imaju redovan prijevoz.   

hamidovic-sarajevsko

Loše stanje

Sugrađanka Senija Halilović, koja svakodnevno vozari prema Vogošći, ogorčena je činjenicom što, umjesto da uvode redovan prijevoz, Ministarstvo najavljuje potpuno ukidanje linija. Samo će, kaže, pogoršati ionako loše stanje.

Rijetko voze "četvorka" i "jedinica"

Mirsu Silajdžić zatekli smo na tramvajskoj stanici. Kazala nam je da mnogo vremena provede čekajući tramvaj.  

- Najveći problem je vrlo rijetko saobraćanje tramvaja 4 i 1, koji voze iz pravca Ilidže i Baščaršije prema Željezničkoj stanici. Mnogo je turista koji dolaze u grad. Tramvaji na ovoj liniji trebaju mnogo češće voziti - rekla je Silajdžić.