BIH

SALIHOVIĆ BIO NA METI KRITIKA Ovdje niko ništa ne montira!

Buran prvi dan zasjedanja VSTVBiH

M. KEBIĆ

28.5.2015

Nakon što su na jučerašnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso podnijeli izvještaje o radu ovih pravosudnih institucija za prošlu godinu, povela se diskusija o poljuljanom povjerenju javnosti u rad pravosuđa.

Spominjana su spektakularna hapšenja poput slučaja “Živko Budimir” i nedovoljnog broja procesuiranja krivičnih djela iz oblasti korupcije.

Uvjetne kazne

Komentar Salihovića na ovakve konstatacije zatražio je ponovo član Vijeća Goran Nezirović, uz opasku da bi Tužilaštvo BiH trebalo povesti više računa o kvalitetu, a ne kvantitetu optužnica, što je konstatirao i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz).

Odgovarajući na pitanje, Salihović je izjavio da je „povjerenje poljuljano zbog slučaja Azre Miletić” te da dolaskom na funkciju nije zatekao nijedan predmet korupcije.

- Mi smo u fazi stvaranja tih predmeta i dosta smo uradili. Iz predmeta „Kekerović“ i „Čaušević“ indirektno smo uspjeli ubaciti u budžet 1,2 milijarde maraka. Tražimo strožije kazne za krivična djela korupcije. To moraju biti zatvorske, a ne uslovne kazne - kazao je Salihović.

Goran Salihović  (Foto: F. Fočo)

Salihović: Odbacio kritike

Na pitanje je li svjestan da su neka hapšenja imala dozu spektakla, Salihović je to ocijenio kao pritisak na rad nezavisnog tužioca.

- Mi kada postupamo, ne interesuju nas izbori, već dokazi i idemo na to kada imamo dokaze. Ovdje niko ništa ne montira i nemojte, molim vas, da nam to gurate u usta - odgovorio je Salihović.

Broj istraga

Zamjerke na rad tužilaštva uputila je i Kreso, ocjenjujući da se u pojedinim slučajevima cjepkaju optužnice kako bi se povećao broj istraga. U daljnjem toku diskusije, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija prisutne je podsjetio da se raspravlja o izvještajima o radu, a ne o stanju u pravosuđu. Na sjednici je ocijenjeno da je terorizam velika prijetnja te da je borba protiv toga prioritet svih prioriteta. Za borbu protiv terorizma neophodna je nacionalna strategija, kao i unapređivanje regionalne saradnje i globalnih veza, jedan je od zaključaka. Sjednica se nastavlja danas, a o izvještajima će se glasati tek na narednoj sjednici.

Uskoro optužnica za "terorizam u Zvorniku"?

Salihović je istakao da je Tužilaštvo BiH prošle godine podiglo 191 optužnicu, od koje je 189 potvrđeno, a kojima je obuhvaćeno 470 osoba.

Kazao je da su po optužnicama za terorizam izrečene 63 godine zatvora te da se uskoro može očekivati i optužnica za krivično djelo terorizma u Zvorniku.

Kreso: Turković nije upućen u zatvor jer čeka svjedočenje na Kosovu

Predsjednica Suda BiH Kreso u pauzi sjednice odgovorila je na novinarsko pitanje o tome zašto osuđeni kriminalac Zijad Turković još nije upućen na izdržavanje kazne te se nalazi u pritvoru, zbog čega je javnost u BiH uznemirena.

Turković je osuđen još 16. aprila, ali se još nalazi u pritvorskoj jedinici, a ne u strogom zatvoru na kakav je osuđen.

kreso-turkovic

- Dok ne pogledam u spis, ne mogu vam dati odgovor na to pitanje. Pretpostavljam, pošto smo dobili zahtjev za pružanje pravne pomoći s Kosova, da će, moguće, svjedočiti videolinkom. To je moja pretpostavka, ali mogu provjeriti - kazala je Kreso govoreći o Turkoviću.

Ovakva izjava Meddžide Kreso sigurno se izazvati reakcije u pravosudnoj zajednici u BiH.

Kako "Avaz“ saznaje, nije nemoguća opcija da protiv predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso bude podnesena i krivična prijava Tužilaštvu BiH - jer je ona odgovorno lice - i to zbog nesavjesnog rada u službi i pomaganja da šef monstruozne zločinačke organizacije ne bude upućena na izdržavanje 40-godišnje kazne zatvora.

Dodatno, elementi prijave mogu biti i to što on u Pritvorskoj jedinici Suda BiH neometano koristi mobitel, a što potencijalno znači da može upravljati ostacima organizacije na
slobodi i ponovo ugroziti ljudske život. Zaista, nameće se pitanje šta bi se, primjerice, u SAD dogodilo da je jedan član mafijaške organizacije iz zatvora upućivao prijetnje članovima porodica najviših sigurnosnih dužnosnika ili aktuelnih senatora.