BIH

SUTRA U DNEVNOM AVAZU Ji: Amerika i dalje podržava BiH

Ekskluzivni intervju za "Avaz"

E. A.

28.5.2015

Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee), zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, primio je u svom uredu u Vašingtonu stalnog dopisnika "Dnevnog avaza" iz SAD i dao ekskluzivni intervju za naš list koji ćemo objaviti u sutrašnjem broju.
 
Započete reforme

- Amerika i dalje podržava BiH, u punom smislu te riječi, bez obzira na to što vaša zemlja nije više na naslovnim stranama i u udarnim vijestima - rekao je, između ostalog, Ji.

Naveo je da će ova godina zbog dvije značajne obljetnice, 20 godina od genocida u Srebrenici u julu te potpisivanja Dejtonskog sporazuma u novembru, biti posebno važna za BiH.
 
Istaknuo je da je sada vrijeme za implementaciju započetih reformi u Bosni i Hercegovini – ovoga puta bez odlaganja. Šansa koju je EU ponovo pružila BiH, tvrdi Ji, aktiviranjem ugovora o stabilizaciji i pridruživanju treba se iskoristiti. Uputio je niz poruka bh. političkim liderima o imperativu implementacije reformi.

Službene posjete

Govorio je i o najavljenom boravku Aleksandra Vučića naredne sedmice u Vašingtonu i o tome daje li se Srbiji prioritetna važnost da bi se iščupala iz zone ruskog utjecaja, posebno nakon zbivanja u Ukrajini. Odgovorio je i na pitanje zašto već dugo nema bh. političkih lidera u službenim posjetama Vašingtonu.

Govoreći o 20. godišnjici genocida u Srebrenici, Ji je naveo da niko ne može negirati da se u Srebrenici dogodio genocid i da je "debata" o karakteru tog stravičnog zločina odavno završena.