OSTALI SPORTOVI

SPEKTAKLI Još 15 dana ostalo je do početka "Avaz Tower Runninga 2015."

Rukometni i nogometni "Zmajevi" će uveličati spektakl

A. M.

28.5.2015


Još 15 dana ostalo je do istinskog spektakla. Interesovanje je veliko, a prijave za vertikalni maraton "Avaz Tower Running 2015" pristižu iz dana u dan.

Ljubitelji adrenalina i izazova moći 13. juna u 11 sati moći će uživati u spektakularnom sportskom događaju koji je privukao veliku pažnju sjajnom organizacijom u prethodne četiri utrke, uz 780 stepenica najviše zgrade u regionu "Avaz Twist Towera".

Estradne zvijezde

- Svakim danom sve je više prijava učesnika koji žele biti dio ovog prestižnog događaja. Kao i prethodnih godina, imat ćemo niz iznenađenja i specijalnih gostiju. Manifestaciju će uveličati nogometni i rukometni reprezentativci Bosne i Hercegovine. Također, nekoliko estradnih zvijezda družit će se sa svim posjetiocima - kazali su iz Organizacionog odbora takmičenja.

Inače, Organizacioni odbor utrke ciljano je donio odluku da se "Avaz Tower Running 2015" održi 13. juna kako bi se utrka uklopila u sportsku groznicu koja će od 11. do 14. juna zahvatiti našu zemlju.

Naime, 11. juna rukometna reprezentacija BiH igra kvalifikacioni meč s Bjelorusijom, dan poslije (petak, 12. juni) na rasporedu je nogometna utakmica između reprezentacija BiH i Izraela u borbi za plasman na Euro, a dan nakon utrke, 14. juna, naši rukometaši odmjerit će snage s Danskom.

Bogate nagrade

"Avaz Tower Running" 2012. godine postao je prvi vertikalni maraton u historiji koji je direktno prenosila jedna televizija. Tako je i ove godine osiguran direktan prijenos na BHT-u.
Titule pobjednika brane Sanel Đuliman i Selma Zrnić. Organizator je planirao i bogat nagradni fond za ovogodišnje pobjednike.
 

Hit u svijetu

Trčanje uz stepenište nebodera je hit u svijetu. Kako neboderi postaju sve viši, pomama za takozvanim vertikalnim maratonom sve je izazovnija i poželjnija.
Ta zdrava, ali često i naporna aktivnost, potakla je milione ljudi širom svijeta da se, uz velike napore i litre znoja, posvete sebi i svom zdravlju. Osoba prosječne kilaže trčanjem uz stepenište sagori približno 700 kalorija za sat. Pri tome ubrzava srčani ritam za 50 posto.
Ali, i bol je znatna - u mišićima se brzo nakupi mliječna kiselina. Ipak, uporni nastavljaju, jer oni znaju kako stići do vrha.