BIH

Prvu godinu braka proveli u strahu od klizišta

Muhamed i Lejla vjenčali se nekoliko dana nakon katastrofe

R. AGIĆ

28.5.2015

Muhamed i Lejla Mašić, koji su se vjenčali u maju prošle godine, samo nekoliko dana nakon kataklizmičkog nevremena koje je poharalo Željezno Polje kod Žepča, prvu  godišnjicu braka dočekuju u neizvjesnosti, ali ipak sretni što su zajedno.

Mašići stanuju u porodičnoj kući Muhamedovih roditelja u Gornjim Šahmanima, u zoni koja je nakon pokretanja klizišta proglašena rizičnom za život.

Pomiješane emocije

Godina zajedničkog života protekla im je, kako kažu, u iščekivanju i svakodnevnoj borbi. Bez posla, svog krova nad glavom, Mašići, koji su prije godinu privukli pažnju javnosti  zbog hrabrosti da svoju ljubav, uprkos katastrofi koja ih je zadesila, krunišu brakom, s pomiješanim emocijama prisjećaju se tih trenutaka.

Vjenčanje ovih mladih ljudi samo nekoliko dana nakon što se nevrijeme smirilo, trebalo je preplašenom i uznemirenom stanovništvu Željeznog Polja uliti nadu i vjeru u bolje sutra...

- Još nijednom nisam uzeo CD i album s vjenčanja da pogledam. Ne mogu i nemam želju. Jednostavno, bude mi teško prisjećati se svih tih trenutaka u kojima su se ispreplitale emocije. Cijela nam je godina prošla u borbi da dođemo do kakvog posla, da šta zaradimo, da bismo mogli zakrpiti oštećenu kuću jer donacije nismo dobili - priča Muhamed.

Uzimali pomoć

No, uprkos svim životnim nedaćama, prije dva mjeseca velika radost ušla je u kuću Mašića. Lejla je na svijet donijela dječaka, kojem su dali ime Imran. Četvero odraslih Mašića i beba žive od 320 maraka penzije Muhamedovog oca, a kada se odbiju dva kredita koja su podigli još prije poplava, ostane im za život 40 maraka.

- Danas, kada vidim ko je sve uzimao humanitarnu pomoć, krivo mi je na samog sebe što isto nisam činio. Sada od onih koji su uzimali pomoć, a nije im bila potrebna, moram kupovati pelene za dijete, jer su dosta jeftinije nego u prodavnici - ističe Mašić.

Stalna borba

Isti dan kada i Muhamed i Lejla, na istom mjestu su se vjenčali i Emir i Madžida Zvekić, koji danas žive u Biljevini u Željeznom Polju. I oni su, kao i Mašići, prije dva mjeseca dobili prinovu - Madžida je rodila kćerkicu kojoj su dali ime Rejhana.

Žive od poljoprivrede i rada na građevini. Biljevina nije bila pogođena klizištem pa porodična kuća Zvekića nije oštećena. Emir kaže da je i njima prva bračna godina prošla u stalnoj borbi za preživljavanje.