BIH

ZENICA Šahovska polja spas za penzionerske dane

Na sportskom kompleksu Kamberovića polja

D. PAŠALIĆ

28.5.2015

Zenički penzioneri već dugi niz godina svoje vrijeme provode na sportskom kompleksu Kamberovića polja, gdje zajedno sa drugim penzionerima svoj dan upotpune igrajući šah na otvorenom. Ovaj sportski ritual prisutan je dugi niz godina, a ovom sportu zenički starosjedioci pridaju ogroman značaj.

Iako su na šahovskim poljima zabilježene razne situacije u kojima su intervenisali kako policijski službenici, tako i pripadnici hitne službe, ipak se na ovom mjestu u Zenici svakog dana okuplja veliki broj igrača.

- Svaki dan nosi sa sobom neki novi i interesantan događaj, činjenica bude i incidenata zbog čega su umrle i dvije osobe, ali ipak se svi narednog dana vrate kao da se ništa nije desilo i uživaju u igri - ističe za "Avazov" portal penzioner kojeg smo zatekli na šahovskom polju.

Iako pravila nalažu da je ovo sport kojeg igraju dva igrača, na Kamberovića polju često je slučaj kako šah igra tridesetak penzionera, a posebno su zanimljivi komentari i mišljenja okupljenih oko šahovskih polja. Tvrdoglavi penzioneri smatraju kako je isključivo njihovo mišljenje ispravno, a što je, smatraju stalni igrači, glavni okidač za incidente.

- Ponekad ćete ovdje zateći nas nekoliko stalnih šahista, ali sve češće imamo situaciju da nas ovdje bude okupljeno više od 130, gdje svi žele igrati, komentarisati i biti upravu - dodaje zenički šahista.

Bez obzira što im šah služi za razonodu ali i predstavlja jedini način zabave u penzionerskim danima, vode se stroga pravila ko i na koji način igra. Posebno ih zgrožavaju vandali koji često uništavaju ili u najgorem slučaju pokradu figure, a zbog ovog problema sa kojim se sve češće suočavaju tražili su pomoć od Gradske uprave Zenice, ali za sada bez konkretnih rješenja.

Sportski savez Zenica tradicionalno svakog septembra organizuje turnir u šahu, a koji se održava upravo na dva šahovska polja koji su spas za 'ubijanje' vremena u staračkim danima za Zeničane. Međutim, penzioneri sami sebi svaki dan organizuju "turnire", igrajući šah od jutra do mraka, gdje su posebno interesantne zanimljive situacije koje prate igru.