REGION

Njemački brodolomac spašen kod Paga

Spašavanje se događalo u uvjetima izrazito jakoga nevremena na moru

Fena

28.5.2015

Posada Jadrolinijinog trajekta 'Supetar' i policija spasili su u srijedu navečer u paškom akvatoriju 43-godišnjeg brodolomca, njemačkog državljanina, dok je drugi član posade s nasukanog plovila, doplivao do obale otoka Paga, izvijestili su u četvrtak iz hrvatskog Ministarstva, pomorstva, prometa i infrastrukture.

Spašavanje se događalo u uvjetima izrazito jakoga nevremena na moru.

Dojava o jednoj osobi u moru i drugoj osobi u brodici, koju su olujni udari bure nosili prema otoku Pagu, stigla je u Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) sinoć oko 18,40 sati.

U koordiniranoj akcija traganja i spašavanja sudjelovali su Lučka ispostava Karlobag te postaje Pomorske policije na Rabu i Malome Lošinju.

U međuvremenu je osoba koja se nalazila u moru sigurno doplivala do obale, pa je spasilačka akcija nastavljena kako bi se pronašla druga osobe na brodici.

Zbog izrazito loših vremenskih uvjeta s olujnim udarima bure, u pretragu je uključen Jadrolinijin trajekt naziva 'Supetar', koji se nalazio najbliže dojavljenoj poziciji brodolomaca.

Oko 19,30 sati posada trajekta 'Supetar' uočila je nasukanu brodicu na poziciji Tanki Rt kod uvale Triluke na Pagu, dok je brodolomac uočena na obali pored nasukanoga plovila.

Brodolomca su preuzeli policijski službenici te ga neozlijeđenog prevezli na trajekt u Priznu u 20,30 sati, čime je akcija spašavanja uspješno okončana.

Djelatnici Lučke ispostave Karlobag očevidom će utvrditi oštećenja nasukane brodice kao i uzroke ove pomorske nesreće u kojoj je spašen brodolomac, T.D. (1972.), njemački državljanin, dok je drugi član posade nasukane brodice samostalno i neozlijeđen doplivao do obale otoka Paga, navode iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva, pomorstva, prometa i infrastrukture.