GLOBUS

Kerry i Zarif 30. maja u Ženevi o iranskom nuklearnom programu

Posljednji put susreli se krajem aprila u New Yorku

Fena

28.5.2015

Američki državni sekretar John Kerry će se u subotu 30. maja sastati sa svojim iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom u Ženevi, radi razgovora o iranskom nuklearnom programu, saopćio je State department.

Kerry i Zarif, koji su se posljednji put susreli krajem aprila u New Yorku, sastat će se u sklopu "nastavka pregovora Irana i grupe P5+1", izjavio je portparol State departmenta Jef Ratke, a prenijela je agencija AFP.

P5+1 je grupa svjetskih sila koje predvode razgovore o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, a koje čine Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD.

Iranski pregovarač Abas Arakči je jučer izjavio da bi pregovori svjetskih sila i zvaničnog Teherana mogli da se produže i nakon isteka roka za postizanje sporazuma, odnosno 30. juna.

Pregovori imaju za cilj onemogućavanje Irana da proizvede nuklearno oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija uvedenih protiv te zemlje, prenosi Tanjug.

Dvije strane su 2. aprila postigle okvirni sporazum, a jučer su u Beču započele razgovore o početku finalizacije konačnog dogovora, koji bi trebalo da bude sklopljen do 30. juna.