LJEPOTA I MODA

Marijeta Ferri ima novu kolekciju

Dizajnerica koja radi i u BiH

J. Bešić

28.5.2015

Modna dizajnerica Marijeta Ferri je rođena Dubrovčanka koja je diplomu stekla u Visokoj Modnoj školi Profokus u Zagrebu i Tekstilno Tehnološkom Fakultetu u Bihaću. Njeno prvo radno iskustvo je bilo u jednom zagrebačkom ateljeu čiji rad datira već od 1979. Nakon toga prelazi u splitsku modnu kuću MAK, potom u jednu od vodećih modnih kuća u BiH, nakon čega se probudila želja za stvaranjem vlastitog modnog identiteta. Kako su je putevi stalno navodili na Sarajevo, većina ideja se realizirala upravo ovdje. Za nju je kako kaže Sarajevo grad neiscrpne inspiracije.

- Prilika da radite na domaćem terenu sa domaćim snagama i uspijete stvoriti nešto kvalitetno pruža neopisiv osjećaj zadovoljstva. Čini me veoma sretnom kad vidim pozitivne pomake na modnoj sceni u BiH. U posljednje vrijeme, primijetan je broj novih showroom i concept trgovina sa raznolikom ponudom domaćih dizajnera i umjetnika. Uvijek sam smatrala da BiH ima veliki potencijal za razvoj modne scene i drago mi je da sam dio nje - kaže Marijeta.

U posljednjih nekoliko mjeseci radila je istodobno na tri kolekcije. Prva, nedavno objavljena, kolekcija je ljetna kolekcija torbi. Riječ je o kožnim torbicama bucket oblika, sa resama. Tu kolekciju slijedi jedna posebna torba. Multifunkcionalna torba, također urađena u samo jednom primjerku, mada oblikom i vremenom nastanka vezana za spomenutu kolekciju,kako kaže priča je za sebe.

- Torba je nastala inspirirana svakodnevnim potrebama urbane djevojke, osmišljena je da se nosi na više načina i u više prilika. Ova ručno izrađena torba od prirodne kože je zapravo dvije torbe u jednoj. Odvajanjem dna bucket torbe dobiva se još jedna manja koja se može nositi kao clutch torbica, ili sa remenom, dok velika torba ima mogućnost nošenja kao ruksak - pojasnila je Marijeta.

Ova dizajnerijca uvijek želi da ponudi nešto kvalitetno i posebno, tako je i ovu torbu uradila samo u jednom primjerku, pa djevojka koja je bude nosila svakako će biti jedinstvena.

- Takvim razmišljanjem krenula sam u novu kolekciju. U njoj sam htjela sve skupa podići za jednu ljestvicu. Tako iduća kolekcija, ne samo da je unikatna, već je rađena od još kvalitetnijih materijala i s namjerom da je nosiva uvijek, bez obzira na sezonu - govori nam Marijeta.

Novu kolekciju torbi, jednostavno je nazvala „Limited edition“,i kako samo ime kaže je limitirana kolekcija unikatnih torbi.

- Cijelom projektu sam pristupila sam sa mišlju da se žena treba osjećati posebnom. Svaka žena je jedinstvena i stoga svaka drugačije izražava sebe kroz nošenje određenog odjevnog predmeta ili modnog dodatka. Upravo zbog toga, namjera ove kolekcije je ekskluzivnost. Htjela sam ponuditi jedan poseban mali komad luksuza u kojem će žena uživati, a naročito nositi s ponosom jer je u pitanju kvalitetan, potpuno ručno rađen domaći proizvod - navodi Marijeta.

Pristup svakoj torbi je bio zaseban, od dizajna do same izrade, a posebno se vodilo računa o materijalima. Riječ je o vrlo kvalitetnoj koži i pravom krznu. Svaka torba je urađena u samo jednom primjerku i neće se više ponavljati. Također, svaka torba nosi ime inspirirano poznatim, snažnim i upečatljivim ženama iz svijeta mode i show business-a.

Snimanje kolekcije „Limited edition“ je uradio tim iznimno talentiranih mladih ljudi. Povodeći se činjenicom da su torbe izrađene od prirodnih materijala iz bosanske, domaće proizvodnje, projektu je pristupila ekipa iz Bosne i Hercegovine, a snimanje je rađeno u Sarajevu, tako da s ponosom mogu reći da je kolekcija iz 100% domaće proizvodnje.

Snimanje je predvodio model Dajana Vrečo,pod budnim okom fotografa Edvina Kalića, za frizuru je bio zadužen Ante Vukojević, a za makeup Taida Nazraić.