BIH

Sudije glasale jer se Ćeman i Palavrić nisu mogli dogovoriti za fotelju

Izbor čelnika Ustavnog suda BiH

J. Be.

28.5.2015

Ustavni sud BiH na jučerašnjoj plenarnoj sjednici za novog predsjednika izabrao je Mirsada Ćemana koji će ovu funkciju obnašati naredne tri godine. Također su izabrana i tri nova potpredsjednika.

Novi predsjednik i potpredsjednici birani su zbog isteka mandata dosadašnje predsjednice Valerije Galić i potpredsjednika Ustavnog suda BiH.

Interesantno je to da je dosadašnja praksa u Ustavnom sudu bila ta da se dvoje sudija iz istog naroda dogovore ko će biti predsjednik. Međutim, ovoga puta, prema našim saznanjima, dogovora nije bilo. Mjesto predsjednika željeli su Mirsad Ćeman i sutkinja Seada Palavrić. Kako se ovo dvoje sudija nisu mogli dogovoriti ko će biti predsjednik na plenarnoj sjednici glasanjem jeizabran novi predsjednik Ustavnog suda. Od devet sudija Ustavnog suda sedam ih je glas dalo sudiji Ćemanu, a dva sudinici Palavrić.

Mirsad Ćeman bivši je visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA), a za sudiju Ustavnog suda BiH izabran je 2008. godine većinom glasova zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

Za potpredsjednike Ustavnog suda BiH izabrani su sudija Ustavnog suda BiH Mato Tadić iz reda hrvatskog naroda, sudija Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević iz reda srpskog naroda i sutkinja Ustavnog suda BiH Margarita Caca Nikolovska iz reda međunarodnih sudija, saopćeno je nakon sjednice.