VIJESTI

DOM NARODA BiH RTV taksa 7,5 KM mjesečno

Parlament BiH

Autor:S. D.

28.5.2015

12:20 Delegati Doma naroda prihvatili su  Odluku o iznosu RTV takse sa sedam glasova za i šest glasova protiv kojom se utvrđuje iznos takse od 7,5 KM mjesečno. 

U okviru ove tačke dnevnog reda delegat Kluba Hrvata Mario Karamatić (HSS) ocijenio je da se usvajanjem ove odluke ništa neće riješiti jer se treba pristupiti sistemskom rješavanju problema na javnim RTV servisima. 

Karamatić je podsjetio da je sadašnji zakon o RTV taksi nametnuo visoki predstavnik te je kazao da "taj zakon nije uvažio da u BiH žive tri konstitutivna naroda, dodajući da funkcioniranje javnih emitera treba učiniti objektivnim i vratiti ga u zakonske okvire".

Mišljenja je da je BHRT žrtva FTV-a, za koju je kazao da je televizija koja "sistemski ponižava jedan narod" zbog čega se treba početi baviti uzrocima problema. 

Karamatić je i  istakao da javni medijski servisi u BiH moraju biti nepristrasni, a to kako je kazao "nisu svi". Obraćajući se delegatima, Karamatić je kazao da se sigurno "svi sjećaju snimka na video kanalu Youtube- u, gdje lider jedne političke partije daje upute uredniku dnevnika na FTV-u, a on mlati glavom kao konj". Ova Karamatićeva izjava izazvala je negodovanje u dijelu sale rezerviranom za novinare, no niko od članova Kolegija Doma, niti delegata nije reagirao na ovu  izjavu.

11:40 U Sarajevu je u toku sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Delegati su usvojili Prijedlog zakona o policijskim službenicima BiH u prvom čitanju. Usvojen je i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2014. godinu. U toku je rasprava o Prijedlogu odluke o iznosu RTV takse.

Na dnevnom redu sjednice su i  Izvještaji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o izdatim dokumentima za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2013. godinu, te  Izvještaj o ralizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2012. godinu.

Delegati će razmatrati i Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i policijskih službenika u operacijama podrške miru, Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2014. godinu.

Na dnevnom redu je Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine.

Delegati će se izjašnjavati i o Državnom akcionom planu o hitnim slučajevima zaštite stanovništva od jonizirajućeg zračenja u slučaju vanrednog događaja, nuklearne nesreće ili nastanka nuklearne štete.