REGION

VUČIĆ U TIRANI Manje ruskog gasa, okrećemo se gasovodu koji podržava SAD

Veliki zaokret Srbije

Autor:(Mi. K.)

28.5.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku i koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu.

U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posjete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbjednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe".

Kako navodi AP, SAD već izvjesno vrijeme rade na tome da podstaknu balkanske zemlje da se okrenu alternativnim izvorima gasa, prije nego da se nadaju izgradnji gasovoda koji bi preko Turske doveo ruski gas na Balkan.

Američka agencija, uz objavljivanje prvog citata iz intervjua s Vučićem, navela je da podrška gasovodu pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije.

- Zapad optužuje Rusiju da gas koristi kao sredstvo političkog uticaja na zemlje koje su, poput Srbije, potpuno energetski zavisne od ruskog gasa - piše AP.