BIH

Mektić razgovarao s ambasadorom Grmekom

Razgovarano o saradnji u oblasti sigurnosti i nastavku podrške evropskom putu BiH

Fena

28.5.2015

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu s ambasadorom Republike Slovenije u BiH Iztokom Grmekom, s kojim je razgovarao o saradnji u oblasti sigurnosti i nastavku podrške evropskom putu BiH.

Ocijenjeno je da postoji izuzetno dobra saradnja između ministarstava i policija dvije države u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Ministar Mektić je istakao punu posvećenost stvaranju adekvatnih uslova za rad policijskih agencija te da će i ovi odnosi biti dodatno unaprijeđeni kroz dopune Sporazuma o policijskoj saradnji između dvije države čije potpisivanje je planirano tokom skore posjete ministrice unutrašnjih poslova Slovenije Sarajevu.

Vrlo važan segment saradnje je i pomoć Slovenije u ispunjavanju uslova na evropskom putu BiH.

Ambasador Grmek je istakao da BiH treba iskoristiti šansu koja se pruža kroz novu inicijativu EU za ubrzani napredak ka evroatlantskim integracijama. U tom pogledu ukazano je na važnost što skorijeg započinjanja Twining projekta, u kojem sudjeluje i Slovenija i koje je već odredila vrhunske policijske eksperte koji će prenijeti znanja i iskustva kolegama u BiH u ispunjavanju evropskih standarda.

Slovenija je također ponudila pomoć za specijalističku obuku helikopterskih posada, posebno kada je u pitanju njihova nezamjenjiva uloga u akcijama zaštite i spašavanja stanovništva i imovine.