BIH

Pogledajte šta je sada učinio Britanac koji je lani pomogao dječaku iz Bosne da dobije novo lice

Izazov je imao humanitarni karakter

Autor:B. TURKOVIĆ

28.5.2015

Britanac Wayne Ingram, bivši vojnik, koji je služio i u Bosni i Hercegovini, sedam dana, od 18. do 25 maja proveo je na čamcu za spašavanje u Portlandu Harbouru, sa minimalnim količinama vode i hrane. Iako patio d morske bolesti, sedmicu je živio na malom splavu, jedući jednom dnevno i preživljavajući sa pola litra vode.

Ovaj njegov izazov imao je humanitarni karakter, a sredstva prikupljena u akciji namijenjena su jednoj dječijoj londonskoj bolnici, prenose britanski mediji.

Kazao je kako je njegov poduhvat bio težak, ali kako to nije ništa u poređenju kroz patnje koje prolaze bolesna djeca. Tokom ovog izazova on je smršavio sedam kilograma.

ingram-i-savic-dok-je-bio-mali

Dječaka upoznao dok je bio u mirovnoj misiji

Ovo nije njegov prvi humanitarni projekt, a lani je prikupio 100.000 funti kako bi pomogao dječaku uz Bosne i Hercegovine, Stefanu Saviću, da dobije novo lice. Stefana, koji je rođen sa rascjepom lica, upoznao dok je bio u mirovnoj misiji, a dječakova nesreća toliko ga je pogodila da je njegovim roditeljima Slavenki i Milošu , obećao pomoć, što je i učinio.

Dječak je tako prošle godine imao 12- satnu operaciju kod plastičnog hirurga Davida Dunawaya. Britanski humanitarac i Stefan i dalje su u kontaktu, a uoči Waynovog novog poduhvata Stefan mu je poslao poruku podrške.