NOGOMET

Zašto su Amerikanci, koji ni ne vole fudbal, krenuli u obračun sa FIFA-om?

Ako korupcijom dotaknete obale SAD-a, bit ćete na njihovoj meti

A.U.

28.5.2015

Nakon velike akcije hapšenja zvaničnika FIFA-e postavlja se pitanje zašto su Amerikanci, koji čak i ne vole fudbal, odlučili napasti korupciju u najmoćnijoj sportskoj organizaciji na svijetu.

„Kako to obično bude sa međunarodnim slučajevima korupcije, Ministarstvo pravde SAD-a kazalo je da će pokrenuti istragu, ukoliko drugi neće“, kazala je jednom prilikom savjetnica savjetnica FIFA-e za borbu protiv korupcije Alexandra Wrage.

Ona je prije dvije godine dala ostavku na tu poziciju u znak protesta zbog slabog napretka u borbi protiv korupcije.

Kako SAD može biti „policajac“ za globalnu igru?

„Ako dodaknete naše obale svojim korumpiranim poslom, bilo kroz sastanke ili korištenje našeg financijskog sistema, smatrat ćemo vas odgovornim za tu korupciju“, kazao je direktor FBI-a James Comey samo nekoliko sati nakon hapšenja zvaničnika.

Kako se to ispostavilo, SAD optužuje uhapšene da su uradili upravo to, te za državljane drugih zemalja treba dokazati samo slabu povezanost sa SAD-om kako bi dobili pravo na izručenje.

Ipak, tužioc će imati mnogo više od „slabe povezanosti“.

Uhapšeni su optuženi da su učestvovali u sistematskom podmićivanju, a da je to većim dijelom dogovorano na sastancima u SAD-u.

Vršilac dužnosti tužioca Istočnog distrikta New Yorka Kelly Currie objasnio je veličinu optužbi.

„Ovakav način podmićivanja i korupcije u međunarodnom fudbalu traje više od dvije decenije. Naša istraga trajala je godinama“ kazao je on.

Nije poznato zbog čega je SAD pokrenuo istragu, ali i da li postoji određeni događaj koji ih je „trznuo“.

Moguće je da je istraga pokrenuta nakon što je ponuda SAD-a da ugosti Svjetsko prvenstvo 2022. godine odbijena u korist Katara, nakon čega su se pojavile sumnje o podmićivanju.

„Znam neke ljude koji su lobirali za SAD. Svi su imali jake sumnje da su neki ljudi podmićeni“, rekao je autor knjige „Cikus Macimus: Ekonomska kocka iza organizovanja olimpijade i SP-a“ Andrew Zimbalist.

Od svih sumnjivih SP-ova, ono u Kataru je najočiglednije jer su temperature u toj zemlji izuzetno visoke, zbog čega je odlučeno da će se SP pomjeriti za zimu – nešto što ranije nije rađeno.

Samo nekoliko sati nakon hapšenja, švicarske vlasti saopćile su da će pokrenuti istragu za SP-ove 2018. i 2022. godine.

Koliko je duboko SAD u ovom slučaju?

Uredi CONCACAF-a u Miamiju pretreseni su jučer, a među uhapšenim je i predsjednik te organizacije Jeffrey Webb, te bivši predsjednik Jack Warner.

Čini se da su učestvovali u šemama podmićivanja u vezi prodaje marketinških i medijskih prava na utakmicama kvalifikacija za SP iz regiona CONCACAF-a, ali i prvenstva, te Lige prvaka Sjeverne Amerike.

Najvjerovatnije, istraga je dobila veliki podstrek 2012. godine kada je ta organizacija priznala da nije plaćala poreze SAD-u nekoliko godina. Generalni sekretar Chuck Blazer, koji je služio i kao član izvršnog komiteta FIFA-em, 2013. godine priznao je krivicu, a vjerovatno, već od ranije počeo je sarađivati sa vlastima, otkrivajući informacije o korupciji u FIFA-i.

New York Daily News prije nekoliko mjeseci pisao je da se Blazer 2012. godine na fudbalskom turniru Olimpijade u Londonu sastao sa drugim zvaničnicima i razgovor snimao skrivenim mikrofonom.

639ae433-79e9-4a70-b32b-f4cfb340c579-620x372

Ovaj izvještaj nije zvanično potvrđen, ali je jasno da je Blazer igrao veliku ulogu u padu zvaničnika FIFA-e, koji bi mogao biti tek vrh ledene sante.

„Niko nije iznat zakona. Nećemo stati dok ne pošaljemo poruku da ovo nije način na koji se stvari trebaju raditi i da od sada to mora biti drugačije“ kazao je direktor FBI-a James Comey.